Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Τι γράφει ο κ. Μπαράκος στην επιστολή του

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ 11/6/2012

«…Χωρίς τη σύντομη εκμετάλλευση των μεταλλωρύχων εγκαταστάσεων Λαρύμνης αδυνατεί η εταιρεία να εκπληρώσει τους καταστατικούς σκοπούς της για την πραγματοποίηση των οποίων και συστάθηκε από τους μετόχους της….» υπογραμμίζει στην επιστολή του που έχει αποσταλεί στις 25 Μαΐου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ κ. Μπαράκος.
Μάλιστα στην ίδια επιστολή αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις πιεστικές ανάγκες της εταιρείας με αντικείμενο τις υποχρεώσεις εξαγωγών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές και εργαζόμενους και μάλιστα ζητά λιγότερες διαδικασίες «δεδομένο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου» όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην επιστολή του.


 Μέσα από το κείμενο γίνεται μια έκκληση προς όλες τις πλευρές καθώς περιγράφει ένα άγριο κυνηγητό χρόνου που δεν επαρκεί ενώ προηγούμενα προσδιορίζει και το νομικό πλαίσιο όλης αυτής της ιστορίας σύμφωνα με το οποίο έχει δυνατότητα υπογραφής ο ίδιος ο υπουργός ΥΠΕΚΑ.

Είχε ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ

Στην ίδια την επιστολή αναφέρεται ότι έχουν ενημερωθεί σε προηγούμενο χρόνο για όλο αυτό το σκηνικό και οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ορισθεί για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας αλλά και η δικηγορική εταιρεία και μάλιστα με νόημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζει ειδικά σε ότι αφορά την δικηγορική εταιρεία που ενημερώθηκε πως «δεν υφίσταται κάποια ενημέρωση της εταιρείας σχετικά με τις ενέργειες της προς την κατεύθυνση αυτή».
Στην ίδια επιστολή την οποία απευθύνει προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Τσάλτα και κοινοποιεί στον υπουργό Οικονομικών κ. Ζανιά, στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κουκιάδη, στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μητρόπουλος, την κοινοποιεί ακόμα στην ηγεσία της εθνικής τράπεζας αλλά και στην ηγεσία της ΔΕΗ αφού είναι οι δύο μέτοχοι. Σ’ αυτή την επιστολή γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στα οικονομικά μεγέθη και στα κέρδη της εταιρίας τα οποία προέκυψαν το 2010 και το 2011 γεγονός
που διαψεύδει πλέον τον κ. Μητρόπουλο που τη συγκεκριμένη επιστολή την είχε πάρει στα χέρια του, αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει σε σχέση με την μίσθωση των συγκεκριμένων χώρων και μάλιστα διευκρινίζει σε όλα τα επίπεδα ότι ακόμα επί προεδρίας Θόδωρου Σκρέκα «έχει υποβάλει
ήδη από 10/3/2010 (δύο και πλέον χρόνια πριν από την λήξη της μισθώσεως) ερώτηση της προς την αρμόδια διεύθυνση φυσικών πόρων του ΥΠΕΚΑ με την οποία ζητά την απευθείας εκ νέου μίσθωση και υποπμίσθωση…» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει για τα επόμενα τριάντα χρόνια και συγχρόνως έχει προτείνει και όρους μίσθωσης. Επανήλθε στις 30 Μαου του 2011 με μια συμπληρωματική αίτηση της εταιρείας, υποβάλλοντας σχετικές μελέτες, στοιχεία και πίνακες μέσα από τα οποία προκύπτει η ανάγκη για συνέχιση της λειτουργίας της «δεδομένο ότι τα βεβαιωμένα κοιτάσματα Λατερίτη από τα μετάλλια ιδιοκτησίας της που σήμερα εκμεταλλεύονται επαρκούν για 33ετή εισέτι εκμετάλλευση» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Οι απαντήσεις

Μέσα από την επιστολή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «σ» η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα για επίλυση δύο χρόνια πριν. Ωστόσο όμως η κυβέρνηση έδειξε να ροκανίζει το χρόνο και στην τελική φάση ο κ. Μητρόπουλος έδειξε έτοιμος να κάνει φύλλο και φτερό την ίδια την επιχείρηση.
Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί το συγκεκριμένο θέμα δεν αναδείχθηκε ως κρίσιμο και ως μείζον την ώρα που εξελίσσονταν η αλληλογραφία με τα αρμόδια υπουργεία και υπήρχαν δυνατότητες κάποιας διευθέτησης. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων μόνο σκόπιμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάθε επιχειρηματολογία όταν αναφερόταν προς την πλευρά των εργαζομένων.
Ωστόσο όταν ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την ανανέωση των αδειών από τη μια πλευρά και από την άλλη χρησιμοποιεί στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση με την
πραγματικότητα για να ενημερώσει, από μόνο του το σκηνικό δείχνει ως ιδιαίτερα κρίσιμο και τη βούληση του Ταμείου να ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα με τρόπους που δεν τους
αγνοούσαν και οι πολιτικοί παράγοντες στις αρχές της άνοιξης. Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον όλοι αυτοί οι τρόποι τους οποίους δείχνει να ενστερνίζεται ο κ. Μητρόπουλος δεν βρίσκουν συμμάχους στο πολιτικό δυναμικό συνολικότερα. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη αφού μέχρι στιγμής σ’ αυτό το ευαίσθητο σημείο που έχει σχέση με τη συνέχιση της παραγωγής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Πάντως οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους, βλέποντας να πέφτουν οι υπογραφές για τη σκουριά, το ερμηνεύουν σαν μια κίνηση εν αναμονή της επόμενης. 

Αξιόπιστες πηγές όμως έχουν ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό και μάλιστα επιμένουν πως αν δεν τελειώσει το συγκεκριμένο θέμα στο χρόνο του, τα πράγματα ίσως και να γίνουν πολύ πιο δύσκολα.




Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ 11/6/2012










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους