Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Εκκωφαντική βουβαμάρα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λάρκο στην Εύβοια

Εκκωφαντική βουβαμάρα επικρατεί, όπως όλα δείχνουν αλλά και σύμφωνα με τα λεγόμενα συνδικαλιστών και εργαζομένων της Λάρκο, σε σχέση με τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις και τη λειτουργία της εταιρίας. Εκτός από την αντίδραση του κου Αποστόλου, υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια, η οποία έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με πρώην δηλώσεις του σχετικά με την λειτουργία της εταιρίας και τα όσα της έχει καταμαρτυρήσει κατά καιρούς ο συγκεκριμένος χώρος για μόλυνση του περιβάλλοντος και όχι μόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τουλάχιστον τοπικής παρουσίας αρνείται να τοποθετηθεί ουσιαστικά στο ζήτημα.

 Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συλλέγουμε αλλά και σύμφωνα με τα όσα συζητούνται σε διάφορα πολιτικά "πηγαδάκια",  διότι στο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, και εννοούμε σε επίπεδο Δήμου, έχουν εισχωρήσει τοπικά μέλη του λεγόμενου οικολογικού κινήματος, τα οποία κατά καιρούς ήταν οι πλέον σφοδρότατοι επικριτές της εταιρείας έως του σημείου να γίνονται δημόσιοι κατήγοροι κατά καιρούς σε διάφορα πάνελ εξαπολύοντας κατηγορίες ότι ,"η εταιρεία είναι η μοναδική υπεύθυνη τόσο για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό όσο και για διάφορα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην περιοχή". Από την πλευρά τους τόσο οι συνδικαλιστές της εταιρείας όσο και οι εργαζόμενοι, σε συζητήσεις που είχαμε και εμείς μαζί τους, μας ανέφεραν ότι " μία εταιρεία σαν τη Λάρκο χαρακτηρίζεται βαριά βιομηχανία, και είναι σίγουρο ότι δημιουργεί προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο από την λειτουργία της και πρέπει να λαμβάνει όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα ώστε όσο μπορεί μέσα από το αντικείμενο των εργασιών της να προστατεύει το περιβάλλον και να λειτουργεί σύννομα και με τα όσα επιτάσσουν οι περιβαλλοντικοί κανόνες λειτουργίας". 

Μας τόνισαν επίσης ότι "οι ίδιοι τόσο ως συνδικαλιστικοί φορείς όσο και ως εργαζόμενοι, είναι οι πρώτοι που έχουν ζητήσει από την εταιρία να επιβληθούν οι κανόνες αυτοί, μιας και πολλοί από αυτούς στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κάτοικοι της περιοχής και  αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους κατοίκους". Παρ' όλα αυτά, όπως μας τόνισαν,  "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η εταιρία τουλάχιστον έως τώρα, στηριζόταν στις αδειοδοτήσεις που αυτή έπαιρνε από την πολιτεία ενώ σε κάθε περίπτωση, όπου έγιναν έλεγχοι και αποδείχθηκαν προβλήματα λήφθηκαν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου τα προβλήματα αυτά να επιληφθούν".
Σε ότι αφορά δε το μεγάλο θέμα, που συνεχίζει και σήμερα να απασχολεί την περιοχή μας και ακούει στο όνομα εξασθενές χρώμιο, μας ανέφεραν ότι "καμία εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη, η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν αναφέρει την εταιρεία Λάρκο και τον τρόπο λειτουργία της, ως υπεύθυνη για την παρουσία του προβλήματος ή για την ενίσχυσή του, παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από τους επικριτές της". Επικριτές τους οποίους τουλάχιστον οι συνδικαλιστές της εταιρείας εντοπίζουν κυρίως στο χώρο της τοπικής οικολογίας, οι οποίοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις όλο αυτό το διάστημα, έχουν προσχωρήσει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και όπως μας τόνισαν "ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και τη μεγαλύτερη δυσκολία να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τα θέματα που απασχολούν την εταιρία, γεγονός το οποίο δεν κάνει σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί θέλει να διατηρήσει τη συνοχή της εκλογικής υποστήριξης του και να μην διαταράξει τις σχέσεις και με τμήματα των ψηφοφόρων του τα οποία προέρχονται από το συγκεκριμένο χώρο".
Παρόλα αυτά μετεκλογικά είτε από κυβερνητικής θέσης είτε από την αντιπολίτευση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τοποθετηθεί και θα τοποθετηθεί, όπως πάντα οι ίδιοι αναφέρουν, με γνώμονα το συμφέρον και την βιωσιμότητα της επιχείρησης".
Ένα άλλο σημείο το οποίο αναλύθηκε πολύ στη συζήτησή μας, είναι η λειτουργία της εταιρείας και ο παράγοντας τοπική οικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας είπαν αλλά και όσα εμείς παρουσιάσαμε πριν από μερικές ημέρες σε ρεπορτάζ μας, η Λάρκο αποδεδειγμένα αποτελεί σαφέστατα ένα από τους κυριότερους πυλώνες, αν όχι τον κυριότερο, μαζί με τα ΤΕΙ για την τοπική οικονομία, απασχολώντας τουλάχιστον άνω των 250 εργαζομένων στον Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή Αρτάκης- Χαλκίδος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί συνεργάτη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και ευρύτερα κοινοπραξιών αυτοκινητιστών, βαρέων μηχανημάτων κ.ο.κ. ανεβάζοντας τον αριθμό των εμπλεκομένων εργασιακά με την εταιρεία κατά πολύ.
Εάν λοιπόν η εταιρεία υποστεί πλήγμα και κλείσει, όπως ορισμένοι ονειρεύονται, αναλογιστείτε, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, "πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα για την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα, αν η εταιρεία παρέλθει σε χέρια ιδιωτών πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο το οποίο θα μπορέσει να καλύψει το οικονομικό κενό το οποίο θα δημιουργηθεί".
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν μπορεί κανένας να παίζει με τέτοιου είδους ζητήματα, ή να μην λαμβάνει υπόψιν του όλες τις παραμέτρους, τις οποίες προκύπτουν πάνω στο ζήτημα. Τέλος μας κατέστησαν σαφές, ότι τουλάχιστον σε ότι περνά από την πλευρά τους, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε το ζήτημα που έχει προκύψει να έχει την καλύτερη εξέλιξη με γνώμονα τόσο το συμφέρον της επιχείρησης, το οποίο είναι το ζητούμενο, όσο και τη συνέχιση της λειτουργίας της, η οποία μπορεί να γίνει μέσα από τη διαδικασία της συνεννόησης σε όλα τα ζητήματα που την αφορούν ώστε μία εταιρεία διεθνούς κατά την άποψή τους κύρους, η οποία πρωτοπορεί σε έναν οικονομικό ανταγωνισμό με βάση την παγκόσμια παραγωγή νικελίου να παραμείνει όρθια και δυνατή αποτελώντας μία ισχυρή ελληνική πρόταση στον τομέα των εργασιών της.


Απο: messapianews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους