Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σε δυσχερή θέση παρά τα κέρδη της τελευταίας διετίας η ΛΑΡΚΟ

Αν. Ντοκας  [ kathimerini ]

Οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ καθώς εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση (-26,671 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια και συνολικές υποχρεώσεις στα 262,7 εκατ. ευρώ) το 2011, παρά τη 2η κατά σειρά χρονιά κερδοφορίας. Η εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα του καταλογισμού στην επιχείρηση, από το 2010, φόρων και προσαυξήσεων συνολικού ύψους 190,3 εκατ. ευρώ, από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, κατόπιν ελέγχου για τις χρήσεις 2002-2008, προσέλαβε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο και πανεπιστημιακό τεχνικό σύμβουλο και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.
Η προσφυγή της επιχείρησης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εναντίον της σχετικής απόφασης εκδικάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 και η κρίση του δικαστηρίου εκκρεμεί μέχρι σήμερα.



Σε  ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους της επιχείρισης τονίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας, το οποίο καθιστά την αξιοποίησή της ιδιαίτερα δυσχερή και απαιτεί την αναζήτηση εφικτών, εναλλακτικών δυνατοτήτων.

 Επίσης χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας πρότεινε την επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ που λήγει στις 30 Ιουνίου, και ο νόμος 371/1976 προβλέπει ότι το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, που αποτελεί το κύριο περιουσιακό στοιχείο της ΛΑΡΚΟ, επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο στις 30.06.2012 με τη λήξη της προβλεπόμενης στις διατάξεις του περιόδου παραχώρησης.


Απο:kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους