Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ χωρίς αριστερό πρόσημο δεν έχει λόγο ύπαρξης

Φωτογραφία για Το ΠΑΣΟΚ χωρίς αριστερό πρόσημο δεν έχει λόγο ύπαρξης
του Γιάννη Παπαϊωάννου

Το ΠΑΣΟΚ χωρίς αριστερό πρόσημο δεν έχει λόγο ύπαρξης και η παρούσα ηγεσία δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει κάτι τέτοιο αλλά ούτε καν να προσπαθεί. Ίσως μάλιστα να... μην αντιλαμβάνεται καν την ανάγκη αριστερού πρόσημου. Από ότι φαίνεται αυτή την ανάγκη τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας την είχαν αντιληφθεί μόνο οι Παπανδρέου και παραμύθιασαν τον κόσμο 35 χρόνια.



 

Κατά την διάρκεια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης η παρούσα ηγεσία εμφανίστηκε περίπου ανακουφισμένη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές και όσοι αυτοπροσδιορίζονταν αριστεροί ή κεντροαριστεροί. Κατόπιν τα έσπασε και με τους πιο σκεπτικούς για την Ευρώπη που παρήγαγαν σκέψη. Καμιά επαφή ούτε καν αισθητική δεν κράτησε με νέους ή ανέργους . Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε άλλο γαλαξία από όλους κάπου στα ψηλά σαλόνια της εξουσίας και της Ευρώπης.

Και αφού τα βρήκε με την ΝΔ έμεινε να πλακώνεται μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ που στο μεταξύ ήταν κατά 90% “παλιό ΠΑΣΟΚ”

Κατάφερε έτσι να δημιουργήσει διαχωριστικές και συναισθηματικές τάφρους με τους δυνητικούς ψηφοφόρους του. Οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ δια περιπάτου στο ασύλληπτο 27% μέσα σε 20 μέρες. Ήταν και είναι τόσο εύκολο που ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα χωρίς καμιά προσπάθεια κράτα το παλιό ΠΑΣΟΚ στον πάγο. Στο κόμμα αυτό σήμερα χρησιμοποιούνται ελάχιστα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και οπωσδήποτε όχι πρώτης γραμμής. Και παρόλα αυτά το παλιό ΠΑΣΟΚ μένει εκεί

Η λογική λέει ότι θα συγχωνευθεί με την ΔΗΜΑΡ ώστε να αποκτήσει αριστερό πρόσημο ή θα γυρίσει σε παλαιότερη κατάσταση με κάποιον που καταλαβαίνει τι σημαίνει αριστερά. Βεβαίως μπορεί να συνεχίσει και σαν προσωπικό κόμμα και να εξαφανιστεί.

Το ΔΗΜΑΡ κινείται ευφυώς όπως κινήθηκε παλιότερα ο Παπανδρέου. Βάζει αριστερό πρόσημο και πολύ ιδεολογικό “μπλα μπλα” Καταφέρνει έτσι να αντέχει δημοκοπικά παρόλο που πράττει δεξιά.

Άλλο στοιχείο που προκύπτει από την δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων μετεκλογικά είναι η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς το κέντρο ώστε να ξεπεράσει τα εκλογικά όρια του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει αυτό απλώς θα καθυστερεί την πτώση της ΝΔ και θα μοιάζει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει. Ταυτόχρονα θα παραμείνει ευάλωτος σε ένα μέτωπο όλων “για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ” το οποίο είναι ήδη εδώ εν σπέρματι.

Η κίνηση προς το κέντρο και η αύξησή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει και την κεντρο-δεξιά να διαλυθεί και να ξανα- συμμαζευτεί σε νέο πιο ακραίο ρητορικά σχήμα λήγοντας σχεδόν αμέσως το θέμα χρυσή αυγή.

Άλλο στοιχείο της μετεκλογικής περιόδου που σώζει τον Σαμαρα από την τύχη του Παπανδρέου είναι ότι ο ΓΑΠ ταυτοποιήθηκε ως προδότης ( δωσίλογος, Τσολάκογλου κλπ) ενώ ο Σαμαρας το έχει αποφύγει αυτό.

Θα είναι πιο εύκολο να το αποφύγει μέχρι τέλους γιατί ο αντίπαλος του δεν είναι η “δεξιά του Σαμαρά”. Η αριστερά έχει επίπεδο και δεν θα του προσάψει ποτέ αυτή την κατηγορία…κι αν απειλείται από κάποιους σε αυτό το θέμα θα είναι από την ακροδεξιά. 




papaioannou-giannis.net


http://www.newsnow.gr/article/289642/to-pasok-xoris-aristero-prosimo-den-exei-logo-yparxis.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους