Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Το μυστικό των Χριστουγέννων

Η ημέρα των Χριστουγέννων δεν προσφέρεται για πολιτική ανάλυση και κριτική. Είναι μια μέρα γιορτής, όσο παράδοξη κι αν ακούγεται μια τέτοια λέξη μέσα στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ίσως γιατί τα Χριστούγεννα ήταν ταυτισμένα τις τελευταίες δεκαετίες με το αμόκ του καταναλωτισμού. Τώρα που η κρίση έφερε τα πάνω- κάτω , τώρα που κυριαρχεί η «εθνική κατάθλιψη» λόγω απωλειών, μοιάζει δύσκολο να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο για να τα γιορτάσουμε.



Ωστόσο ο τρόπος υπάρχει και είναι πάρα πολύ απλός. Αρκεί να θυμηθούμε ότι γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού, τη γέννηση του Θεανθρώπου που είπε «αγαπάτε αλλήλους». Να ο τρόπος λοιπόν. Τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν η αφετηρία για μια γιορτή διαφορετική, που μπορεί να έχει λιγότερα χρήματα αλλά περισσότερη αγάπη. Περισσότερη αγάπη και ενδιαφέρον για τον διπλανό μας. Όποιος κι αν είναι αυτός. Ο αδερφός μας, ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, ένας τυχαίος περαστικός, ο οποιοσδήποτε.
Το μυστικό κάθε γιορτής, άρα και το μυστικό των Χριστουγέννων, είναι τα όμορφα συναισθήματα. Κι αυτά δεν γεννιούνται με την κατανάλωση, διότι όσο κι αν καταναλώσει κανείς ποτέ δεν είναι αρκετό. Τα όμορφα συναισθήματα προϋποθέτουν ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, ανοιχτή καρδιά.
Στην πορεία των προηγούμενων χρόνων, στην εποχή του επιδεικτικού «δήθεν», πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά που μας διέκριναν σαν λαό χάθηκαν. Κάποτε με το τίποτε στις γειτονιές έστηναν γλέντια. Οι άνθρωποι γελούσαν με την καρδιά τους, όχι με επιτήδευση. Αυτή η ανοιχτόκαρδη αυθεντικότητα, αυτή η ορμή, αυτή η φλόγα χάθηκαν.
Προφανώς, δεν λέω να γυρίσουμε στο παρελθόν. Άλλωστε αυτό δεν μπορεί να γίνει, το βέλος του χρόνου κινείται μόνον μπροστά. Ούτε εξιδανικεύω και το παρελθόν σαν μια εποχή που ήταν όλα τέλεια. Ποτέ καμιά εποχή δεν είναι τέλεια. Η πρόκληση είναι σε ένα ατελή κόσμο, γεμάτο αντιξοότητες και προβλήματα, να μην το βάζεις κάτω και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Η πρόκληση είναι επίσης να στρέψουμε την προσοχή μας στα ουσιαστικά. Και τίποτα δεν είναι πιο ουσιαστικό από τους άλλους ανθρώπους.
Το 2013 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Όταν ακούτε πως θα κριθούν «όλα ή τίποτε» αυτό σημαίνει πως μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να οργανωθούμε ψυχολογικά έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Χρειάζεται να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και πιο αντισυμβατικά. Χρειάζεται να γίνουμε πιο δημιουργικοί και πιο αποτελεσματικοί. Χρειάζεται να ανοίξουμε το μυαλό μας και την καρδιά μας, για να υποδεχθούμε μια καινούργια εποχή.
Όσο δύσκολη κι αν μοιάζει σήμερα αυτή η μετάβαση, είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Αρκεί να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Αρκεί να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Αρκεί να μην στραφούμε ο ένας κατά του άλλου, αλλά να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Στην Ελλάδα των μικροεγωισμών και της αλαζονικής αυταρέσκειας μπορεί να μοιάζει παρά πολύ δύσκολο αυτό. Τίποτα όμως δεν είναι δύσκολο για την Ελλάδα του φιλότιμου και της γενναιοδωρίας.
 

Καλές Γιορτές σε όλους!


ΥΓ: Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους του φίλους που μας κάνουν την εξαιρετική τιμή να επισκέπτονται καθημερινά το blog μας, να μοιράζονται το περιεχόμενό του, να μοιράζονται μαζί μας σχόλια και γνώμες. Καθημερινά, αυτοί οι φίλοι γίνονται όλο και περισσότεροι. Αυτό κάνει πιο μεγάλη τη δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε υπηρετούμε καθαρές αξίες και να λέμε «τα πράγματα με τ’ όνομά τους».


http://rizopoulospost.com/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους