Του Ηλια Μπελλου
Ο νέος κύκλος των ξένων επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό χάρτη αρχίζει. Εκτός από τα γνωστά projects (ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ), έπονται τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ. Παράλληλα ξεκίνησαν και οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών σχημάτων στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως έδειξε το deal του αμερικανικού hedge fund Third Point στην...
ελληνική Energean Oil & Gas, ενώ εντός των ημερών έπονται οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τα κοιτάσματα σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο.
Την ίδια ώρα, συζητήσεις γίνονται και για ελεύθερα πεδία στον Θερμαϊκό και αλλού, ενώ από τον Σεπτέμβριο ανοίγει η μεγάλη διαδικασία για την εκμετάλλευση των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών ευρημάτων για υδρογονάνθρακες, που προκύπτουν από τις έρευνες της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Επιπλέον, στην τελική ευθεία εισέρχεται και η μεγάλη επένδυση σε νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αέριου, με τον μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος Αδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου ή Τrans Adriatic Ρipeline (TAP) να βρίσκεται κοντά στην έγκριση από την κοινοπραξία που ελέγχει τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, η οποία και θα τον χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη.
Ο TAP αποτελεί επενδυτικό σχέδιο επί της ελληνικής επικράτειας. Η κοινοπραξία υλοποίησής του αποτελείται από την ελβετική Axpo (42,5%), τη νορβηγική Statoil (42,5%) και τη γερμανική E.ON Ruhrgas (15%). Μνημόνιο για την εμπλοκή της στην προμήθεια των απαιτούμενων σωληνώσεων έχει υπογράψει και η ελληνική εισηγμένη «Σωληνουργεία Κορίνθου». Για τους διαγωνισμούς που ολοκληρώνονται για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο έχουν κατέβει μεγαλες ξένες εταιρείες, όπως η ιταλική Edison, αλλά και η αμερικανική Schlumberger. Στους διαγωνισμούς που έπονται για Ιόνιο και νότια Κρήτη αναμένεται να συμμετέχουν πολυεθνικές όπως η βρετανική BP, η ολλανδική Royal Dutch Shell, η γαλλική Total και αμερικανικές, όπως η Noble Energy και η Exxon, αλλά και ισραηλινές, όπως η Delek. Πολλές ακόμα γνωστές επιχειρήσεις φέρονται να έχουν ήδη προσεγγίσει απευθείας την PGS για τη διερεύνηση των προοπτικών.
Σημαντικό γερμανικό αλλά και ρωσικό ενδιαφέρον διατυπώνεται, βέβαια, και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχουν ήδη πάρει μεγάλες θέσεις επενδυτικά κεφάλαια, όπως το αμερικανικό Silchester Fund, που ελέγχει το 10% περίπου και η Fidelity. Τόσο οι γερμανικές Ε.ΟΝ και RWE όσο και η Gazprom αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Πέραν όμως της ηλεκτροπαραγωγής και εμπορίας, επενδύσεις δρομολογούνται από ξένους και στα δίκτυα.
Συγκεκριμένα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι κινεζικές State Greed και Three Gorges (η οποία εξαγόρασε πρόσφατα, από τη Λισσαβώνα την Energias de Portugal έναντι 2,69 δισ. δολ.) αλλά και η ιταλικών συμφερόντων Terna, φέρονται να θέλουν να μπουν στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), η αύξηση κεφαλαίου του οποίου θα γίνει εντός του έτους, ενώ το 2014 θα πωληθεί και μερίδιο το οποίο κατέχει σε αυτόν η ΔΕΗ.
Στο μέτωπο των διυλιστηρίων τώρα, τόσο ρωσικές εταιρείες όσο και καταρινές φέρονται, μεταξύ άλλων, να διερευνούν την προοπτική απόκτησης του ποσοστού του Δημοσίου που θα διατεθεί. Η εν λόγω αποκρατικοποίηση έχει πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω και των συμμετοχών που η ΔΕΗ διαθέτει σε τρίτες εταιρείες, αναφέρουν ξένοι επενδυτικοί κύκλοι. Στην όλη διαδικασία θα πρέπει να αναμένεται και συμμετοχή της Electricite de France, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, που υπενθυμίζουν και τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες στην Ελλάδα.
Βέβαια, στο μέτωπο των ανανεώσιμων θα πρέπει να σημειωθεί η δυσαρέσκεια που έχουν διατυπώσει επισήμως προς την κυβέρνηση ξένες εταιρείες που έχουν επενδύσει στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Iberdrola, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas μετά την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ και τις άλλες επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει ως απόρροια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απο: kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου