Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Σταματά να φέρνει το γράμμα

Κλείνουν 80 γραφεία τα ΕΛΤΑ, θύματα οι ορεινές και απομονωμένες περιοχές. 
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι.
Δεν πρόκειται να ακουστεί ξανά η φωνή του ταχυδρόμου σε 80 ταχυδρομικά γραφεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι είναι το πρώτο βήμα μιας καινούργιας εξέλιξης, καθώς εκτιμούν πως σιγά σιγά θα έρθουν και νέα λουκέτα.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ θεωρεί επιβεβλημένη την κίνηση να κλείσει τα συγκεκριμένα γραφεία και να αναθέσει το ταχυδρομικό έργο σε ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση όμως τα δείγματα μέχρι τώρα ιδιαίτερα στα χωριά είναι τρομακτικά καθώς για να παραλάβουν την αλληλογραφία τους σε περιοχές που είχε κάθε μέρα ταχυδρόμο οι ίδιοι τρέχουν να την αναζητήσουν σε κάποιο από τα διπλανά χωριά.



Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν δυσχεράνει τη διανομή της αλληλογραφίας και μέσα στην Λαμία αφού ακόμη και κεντρικές περιοχές εξυπηρετούνται 2 ή 3 φορές την βδομάδα.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του δικτύου των ταχυδρομικών καταστημάτων και μάλιστα προσπαθεί να δικαιολογηθεί όταν στη θέση τους τοποθετεί πρακτορεία ταχυδρομικών υπηρεσιών τα οποία θα προκύψουν από συμβάσεις με ιδιώτες που θα υποκαταστήσουν μέχρι κάποιο βαθμό τη λειτουργία των ΕΛΤΑ. Εκτιμά ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό θα προκύψει εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα ΕΛΤΑ, χρήματα που τα έχει ανάγκη καθώς μειώνονται συνεχώς τα έσοδα. Προαναγγέλλει και άμεσες αλλαγές ακόμη και μέσα στον
αστικό χώρο ενώ θεωρεί ότι η μετάβαση θα είναι απολύτως ομαλή γιατί για κάποια περίοδο θα λειτουργούν μαζί και τα ταχυδρομικά πρακτορεία αλλά και τα ιδιωτικά γραφεία.
Σε ότι αφορά την περιοχή μας θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το κλείσιμο των ταχυδρομικών γραφείων των Λιβανατών και πλέον η εξυπηρέτηση θα γίνεται από ιδιώτη, όπως επίσης στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και το Πολύδροσο και τέσσερα γραφεία στο νομό Ευρυτανίας. Πρόκειται για τα γραφεία που λειτουργούσαν στον Προυσσό, στο Κρίκελλο, την Φουρνά και το Ραφτόπουλο Ευρυτανίας.
«Το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας είναι η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της μέγιστης δυνατής απόδοσης των ΕΛΤΑ, σε σχέση με τον κίνδυνο αποδιάρθρωσης και συνακόλουθα κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.
Μελαχροινός και πρόσθεσε πως η εν λόγω αναδιάρθρωση γίνεται δεδομένου ότι τα έσοδα των εν λόγω καταστημάτων είναι περιορισμένα, πολλές φορές και ζημιογόνα και γι ́αυτό γίνεται και η αντικατάστασή τους.
Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό συρρικνώνεται το ταχυδρομικό έργο, ιδιωτικοποιούνται μεγάλα τμήματα και όλο αυτό το σκηνικό είναι σε βάρος της ποιότητας των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Όλο αυτό το σκηνικό σε συνδυασμό με την καθολική μείωση προσωπικού που υφίσταται σε
αυτή τη φάση μαζί με τις περικοπές αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις του ερχόμενου διαστήματος διαμορφώνεται ένα σκηνικό το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι συμβατό με λειτουργίες ποιότητας και πολύ δε περισσότερο άμεσης ανταπόκρισης.
Θύμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ακόμη και η διανομή του τύπου, αφού σε περιοχέςκαι μέσα στη Λαμία οι εφημερίδες μοιράζονται δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα στην καλύτερη περίπτωση, εκτός από το αστικό κέντρο το οποίο ακόμη εξυπηρετείται. Σε ότι αφορά τώρα χωριά της επαρχίας Δομοκού μόνο μια φορά τη βδομάδα με συνέπεια ακόμη και η αποστολή των εφημερίδων να μην έχει καμία αξία και καμία σημασία αφού καθίσταται από μόνη τους αν επίκαιρη. Συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για παράδοση την επόμενη ημέρα πάνε περίπατο και ουσιαστικά διαμορφώνονται ετεροβαρείς σχέσεις οι οποίες κάθε φορά γίνονται όλο και περισσότερο ζημιογόνεςσε βάρος της ποιότητας των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των υποχρεώσεων των ΕΛΤΑ. Οι διακηρυγμένες θέσεις για τον ποιοτικό χάρτη τροποποιούνται συνέχεια έτσι ώστε να μη βρεθούν απολογούμενοι απέναντι στις αρμόδιες αρχές ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η διοίκηση διαβεβαιώνει πωςδεν τίθεται θέμα απολύσεων γιατί όπως λέει «αν συμβεί αυτό στα ελληνικά ταχυδρομεία, θα πρέπει το γράμμα να πηγαίνει με μπουκάλι στα νησιά, με περιστέρι στα βουνά και με αραμπά στην πόλη» όπως είπε χαρακτριστικά ο διευθύνων σύμβουλοςτων ΕΛΤΑ κ. Μελαχροινός.
Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως στο «άμεσο, πολύ κοντινό μέλλον θα υπάρξουν 820 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (ορισμένου χρόνου) διότι οι ανάγκες του δικτύου επιβάλλουν πρόσθετο προσωπικό προκειμένου η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως πάροχος της καθολικής υπηρεσίας».
Όπως άλλωστε διακήρυξε τη χθεσινή ημέρα η διοίκηση των ΕΛΤΑ το επόμενο διάστημα θα έχουμε διεύρυνση του ωραρίου, τουλάχιστον 12ωρο, μιαςκαι το υφυστάμενο ωράριο λειτουργεί ανασταλτικά, κυρίωςσε ότι αφορά τη διακίνηση των δεμάτων.
Εξάλλου στο ερώτημα αν υπάρχουν αντιδράσεις από τις εργαζόμενους, ο κ. Μελαχροινός, απάντησε πως δεν αλλάζει τίποτε στο εργασιακό καθεστώς τους, οι μετακινήσειςτους θα είναι στα πλησιέστερα καταστήματα.
«Οι σχέσεις με τους εργαζόμενους στηρίζεται σε ειλικρινή διάλογο και με επίγνωση συμμετέχουν σ ́ αυτό που γίνεται»
σημείωσε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης είναι και περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, που γίνονται με την συναίνεσή τους, σε μια προσπάθεια η εταιρεία να γυρίσει
σε θετικά αποτελέσματα, καθώςτην προηγούμενη χρονιά κατέγραψε ζημιές.
Επίσης, ο κ. Μελαχροινός, ανακοίνωσε τη σταδιακή μεταμόρφωση των ΕΛΤΑ σε e-post στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής τους, με στόχο τα ελληνικά ταχυδρομεία να αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Και
πρόσθεσε «στόχος μας είναι στο άμεσο μέλλον να παρέχουμε το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουντα ΚΕΠ καθώς επίσης
και τη δυνατότητα να τακτοποιούν οι πολίτες τις πάσης φύσεως οικονομικές τους συναλλαγές προς το δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τις ΔΕΚΟ, όχι μόνο σε επίπεδο άμεσης πληρωμής εκκαθαρισμένων λογαριασμών, αλλά και τη διαδικασία της ρύθμισης».
Tέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ότι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα που άπτεται τηςτρέχουσαςλειτουργίαςτων ταχυδρομείων, και πρόσθεσε
«είναι ζήτημα των μετόχων πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε».
Αλλαγή φρουράς.
Παρέλαβε και ήδη έχει αρχίσει περιοδείες σε διάφορα σημεία της Στερεάς Ελλάδας ο νέος  περιφερειακός διευθυντής των ΕΛΤΑ κ. Γεωργίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι τώρα περιφερειακός διευθυντής Στερεάς Ελλάδας κ. Γιάννης Ζάρρας μετακινείται σε θέση επιθεωρητή των ΕΛΤΑ. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μεταβολές σε ότι αφορά το προσωπικό με μετακίνηση προσωπικού από την Περιφερειακή Διεύθυνση η οποία καταργήθηκε αλλά ωστόσο για ένα μικρό διάστημα θα λειτουργεί ως δομή για να καλύψει τα κενά. Έτσι λοιπόν θα έχουμε μεταβολές στα ταχυδρομικά καταστήματα, όπως επίσης και μεταβολές στα κέντρα. Παραμένει άγνωστο μέχρι ποιο επίπεδο θα προχωρήσουν οι αλλαγές άμεσα καθώς στα καινούργια σχέδια είναι και οι αλλαγές στον τρόπο διανομής.Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές εταιρείες ετοιμάζονται για την απελευθέρωση της επιστολικής αλληλογραφίας και θεωρούν ότι με τον τρόπο που είναι δομημένα σήμερα τα ΕΛΤΑ θα πάρουν ένα σημαντικό κομμάτι της αλληλογραφίας ιδιαίτερα μέσα στα αστικά κέντρα. Οι ιδιωτικές
εταιρείες προετοιμάζονται πυρετωδώς και την ίδια στιγμή ακόμη και τα συνδικαλιστικά στελέχη των ΕΛΤΑ διακρίνουν παθητική κατάσταση σε ότι αφορά τις κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας οι οποίες όπως τουλάχιστον σημειώνουν αρχίζουν και εξαντλούνται είτε στη μείωση των αποδοχών, είτε στη μείωση του προσωπικού, το οποίο όπως τονίζουν είναι πολύ κάτω από την κόκκινη γραμμή.  



Εφημ. ΗΜΕΡΑ 26/7/2013 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους