Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Καταπίνει το πολιτικό σύστημα η άβυσσος του μνημονίου


Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μοιάζουν σαν δυο βασικούς πρωταγωνιστές της πετυχημένης αμερικάνικης σειράς «Survivor». Μάχονται απεγνωσμένα ο καθένας για την δική του επιβίωση και πάνω απ’ όλα για την επιβίωση της χώρας.
Στο δικό τους πολιτικό «Survivor», η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική, καθώς τα πολιτικά κόμματα αποδεκατίζονται – σε επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης – καθημερινά και οι δυσκολίες ορθώνονται βουνό μπροστά τους.
 
  Ο καλοκαιρινός ήλιος, καίει κυριολεκτικά σε συνθήκες καύσωνα, τα όποια σχέδια για ανασύνταξη δυνάμεων και εάν ρίξει το φως στα δυο στρατηγεία των δυο κυβερνητικών συνεταίρων, απογυμνώνεται η πραγματικότητα. Καθημερινά χάνονται σύμμαχοι στην πορεία και ήδη στην κοινωνία εκκολάπτονται – με την ανοχή των ΜΜΕ και την παρασκηνιακή στήριξη οικονομικών παραγόντων-συνθήκες εμφυλίου πολέμου.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και εμφανές από κάθε γωνιά και έχει επισημανθεί από τις στήλες του Antinews πολλές φορές, μέσα από σειρά αξιόλογων άρθρων συνεργατών και φίλων. Το ζήτημα όμως είναι ότι η κατάσταση δεν αλλάζει και αποτελεί νομοτέλεια η κοινωνική έκρηξη. Λύση δεν φαίνεται να δίνεται από την Ευρώπη, που δείχνει μια ανεξήγητη για πολλούς (όχι για εμάς εδώ και για τους υποψιασμένους αναγνώστες μας σχετικά με τα κίνητρά τους) στάση, όπως φαίνεται και με την εμμονή να παραταθεί η ισχύς της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016. Ως εκ τούτου η χώρα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε αργό θάνατο. Και εάν γλιτώσει (γιατί είναι μεγάλος ο Θεός της Ελλάδας και μπορεί να κάνει το θαύμα του την ύστατη στιγμή), τίποτε δεν αποκλείει να επιβιώσει η χώρα αλλά η (μνημονιακή) άβυσσος να καταπιεί τελικώς το πολιτικό σύστημα. Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μια μεγάλη μάχη και αναγνωρίζεται από παντού, αλλά δεν μπορεί αυτή η προσωπική προσπάθεια να αλλάξει πλήρως το κλίμα, παρά το μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σε διεθνή έντυπα, που αναγνωρίζουν ή και εγκωμιάζουν τις ελληνικές προσπάθειες. Αναμφίβολα πρόκειται για μια εύθραυστη νίκη, καθώς τώρα θα πρέπει να κερδηθεί ο πόλεμος της ανάταξης της οικονομίας. Το στοίχημα είναι δύσκολο επειδή οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα ένα πράγμα κατέστησαν σαφές – «με αρκετή ωμότητα» σημειώνουν όσοι γνωρίζουν: «Υποσχετικές» δεν γίνονται δεκτές, στο εξής μετράνε μόνο τα αποτελέσματα. Τα έργα που μπορεί να παρουσιάσει άμεσα η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα και έχουν κωδικό «νέα μέτρα», όσο βαρύ και  εάν ακούγεται. Μόνο που εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, το πολιτικό σύστημα θα χαθεί και θα γιγαντωθούν τα άκρα… Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη – «πράξεις, όχι λόγια» – μεταφέρθηκε αρμοδίως στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο από τις Βρυξέλλες. Τα όσα αναδείχθηκαν από το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενδεικτικά για τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Η δικομματική κυβέρνηση δεν φαίνεται να εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους ηγέτες, αφού δεν υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ είναι αμφίβολη η συνοχή της. Πολλοί ανησυχούν ότι θα είναι τέτοιο το βάρος των μέτρων που ενδέχεται να ληφθούν το φθινόπωρο που θα απειλήσει να εκτροχιάσει πλήρως το  πολιτικό σύστημα, αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη και συμφωνημένη λύση με τους εταίρους, επί τη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης. Πάντως προς το παρόν η κυβέρνηση παίρνει ανάσες που ζητεί, έστω και σε επίπεδο επικοινωνίας, με τις επισκέψεις στην Αθήνα ξένων ηγετών, όπως χθες του Ιταλού Πρωθυπουργού Λέτα, ενώ υπάρχει την άλλη εβδομάδα και το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.
 
Μάρκος Αυρήλιος

Aπο: antinews.gr 
Aπο: liberals10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους