Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η απόφαση για την Αλουμίνιον ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία


Της Χρύσας Λιάγγου

Τα τρία επιχειρήματα στη διεκδίκηση χαμηλότερης τιμής κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ
Νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ για την ενεργοβόρο βιομηχανία δημιουργεί η απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Νομικοί σύμβουλοι κορυφαίων βιομηχανιών του κλάδου μελετούν προσεκτικά από χθες τις 112 σελίδες της απόφασης για να αξιολογήσουν τα σημεία στα οποία μπορούν να «πατήσουν» για να διεκδικήσουν χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ. 
Κύκλοι της ΛΑΡΚΟ τονίζουν στην «Κ» ότι θα ζητήσουν από τη ΔΕΗ τιμολόγηση στα 42-43 ευρώ η μεγαβατώρα, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει παρόμοιο καταναλωτικό προφίλ με αυτό της Αλουμίνιον. Γενική είναι πάντως η εκτίμηση που εκφράζεται τόσο από τη ΛΑΡΚΟ όσο και από στελέχη άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών ότι η συγκεκριμένη απόφαση για την Αλουμίνιον δημιουργεί ένα νέο ευνοϊκό πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ.




Τα τρία σημεία
Τρία είναι τα σημαντικά σημεία της απόφασης που ανοίγουν αυτό τον δρόμο για την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Το πρώτο είναι ότι η διαιτησία και μάλιστα κατά πλειοψηφία δέχεται ότι για τον προσδιορισμό του στοιχείου «κόστους» της ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για καθετοποιημένη επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι το «κόστος» δεν μπορεί να προσδιορίζεται με βάση την τιμή που αγοράζει ως προμηθεύτρια μόνο, αλλά να συνυπολογίζεται και η δραστηριότητά της ως παραγωγός. Τη σχέση μάλιστα αυτή, παραγωγού/προμηθεύτριας, την προσδιορίζει σε ποσοστό 70/30.
Το δεύτερο σημείο είναι η εκτίμηση της διαιτησίας για το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της. Το συνολικό κόστος λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε αυτή την τιμή προστέθηκε κόστος 4,06 ευρώ η μεγαβατώρα που η Αλουμίνιον καταβάλλει για ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και προέκυψε η τιμή των 40,66 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η εκτίμηση για το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής, όπως αναφέρεται στην απόφαση της διαιτησίας, στηρίζεται σε στοιχεία που κατέθεσαν μάρτυρες των δύο πλευρών, αφού η ΔΕΗ, που είναι ο μοναδικός κάτοχος τέτοιων στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αν και της ζητήθηκε, δεν κατέθεσε στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται το πραγματικό κόστος των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής για το διάστημα 2010-2013. Η σχετική αυτή αναφορά πάντως προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο θέμα.
Το τρίτο σημείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της βιομηχανίας με σταθερή κατανάλωση, είναι ότι η διαιτησία δεν αποδέχεται τη διζωνική τιμολόγηση για εταιρείες με μη ανελαστική ζήτηση. Εκτιμά ότι η διαφοροποίηση του φορτίου δεν προκαλεί κανένα όφελος για εταιρείες με κατανάλωση επί 24ώρου βάσεως, τις οποίες και τιμολογεί με βάση τη νυχτερινή ζώνη της χαμηλής χρέωσης.
Η τιμολόγηση βάσει της νυχτερινής ζώνης αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ενεργοβόρου βιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, αξιοποιώντας το δεδικασμένο της Αλουμίνιον.


Η διαιτησία
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της διαιτησίας στην οικονομική κατάσταση των δύο εταιρειών, από τις διευκρινίσεις που κλήθηκαν να δώσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκύπτει σημαντική απόκλιση ως προς τα ποσά. Ο Ομιλος Μυτιληναίου υπολογίζει τις επιπτώσεις με αναδρομική ισχύ της απόφασης στα οικονομικά αποτελέσματα της Αλουμίνιον στο ποσό των 35,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 1/7/2010 έως 30/6/2013. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το ποσό των 29 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο μέχρι και 31/12/2012 και το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ αφορά την περίοδο από 1/1/2013 έως 30/6/2013. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου Μυτιληναίου, συνεπεία των «έναντι» καταβολών που πραγματοποιούσε η Αλουμίνιον Α.Ε. για την περίοδο μέχρι και 30/6/2013, οφείλει το ποσό των 43,7 εκατ. ευρώ.
Κατά τη ΔΕΗ, η εκτιμώμενη ταμειακή οφειλή της ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον κατά την 30ή Σεπτεμβρίου είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πιο πάνω εκτιμώμενη ταμειακή εκκαθάριση, αναφέρει η ΔΕΗ, δεν περιλαμβάνονται απαιτήσεις της επιχείρησης από την Αλουμίνιον Α.Ε. οι οποίες αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις και δεν καταλαμβάνονται από την απόφαση της διαιτησίας.
Η επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου 2013 της ΔΕΗ, από την απόφαση της διαιτησίας σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον Α.Ε. για το διάστημα 1/7/2010 έως 30/9/2013, εκτιμάται από την επιχείρηση στα 109 εκατ. ευρώ.



 Απο: kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους