Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Φιλί ζωής στη ΛΑΡΚΟ με βραδυνή τροπολογία

Φιλί ζωής στη ΛΑΡΚΟ με βραδυνή τροπολογίαΦιλί ζωής στη ΛΑΡΚΟ δίνει η κυβέρνηση καθώς παρατείνεται η εκμίσθωση από το Δημόσιο προς την εταιρεία του μεταλλείου της Λάρυμνας, για διάστημα μέχρι να εγκατασταθεί ο πλειοδότης που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκυρήξει το ΥΠΕΚΑ.

Στόχος της ρύθμισης, όπως αναφέρει η τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το ΥΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν.

Συγκεκριμένα...
 
 
 
 
με την τροπολογία παρατείνεται τόσο η διάρκεια της εκμίσθωσης του μεταλλείου της Λάρυμνας (έληγε στις 31/12/2013) όσο και όλες οι εγκρίσεις και άδειες που έχουν χορηγηθεί στη ΛΑΡΚΟ, και οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δείχνει αν μη τι άλλο, ότι ο κίνδυνος του λουκέτου απομακρύνεται για τη ΛΑΡΚΟ, και ότι τελικά η επιχείρηση θα διασωθεί, ανεξάρτητα των εξελίξεων στις δύο αμυντικές βιομηχανίες, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ.

Το μοντέλο που συζητούσαν


Προ μηνών, το τελευταίο σενάριο που είχε δει το φως της δημοσιότητας για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, έκανε λόγο για δύο διαγωνισμούς μέσω ενός μηχανισμού αλλεπάλληλων δημοπρασιών ώστε να μπορέσει τελικά να επικρατήσει μόνο ένας επενδυτής και να ανέβει όσο το δυνατό περισσότερο το τίμημα.

Στην ουσία το σενάριο εκείνο προέβλεπε ότι έναν διαγωνισμό θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του ορυχείου του Αϊ-Γιάννη και έναν θα προκηρύξει η ΛΑΡΚΟ για τα άλλα δύο καλύτερα μεταλλεία της εταιρείας, σε Καστοριά και Εύβοια.

Με τη διαφορά ότι όπως ακριβώς συμβαίνει στις δημοπρασίες, η ελληνική πρόταση είχε σαν στόχο ο νικητής καθενός από τους δύο διαγωνισμούς να κληθεί μετά να δώσει καλύτερη προσφορά και στον άλλο διαγωνισμό. Όποιος δηλαδή κερδίσει τον διαγωνισμό για τη Λάρυμνα, να καταθέσει προσφορά και για τα μεταλλεία, και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με το τότε σχέδιο, οι δύο πλειοδότες θα έπρεπε να «κονταροχτυπηθούν» με αλλεπάλληλα χτυπήματα, ανεβάζοντας το τίμημα ώσπου να μείνει μόνο ένας, τόσο για το εργοστάσιο όσο και για τα μεταλλεία.

Κι αυτό καθώς, από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Κομισιόν, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως ουδείς επενδυτής θα ενδιαφερθεί μόνο για το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο της Λάρυμνας αν δεν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στα μεταλλεία, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία. 
Διαφορετικά το λουκέτο είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία.
 
 
 
 
 
tanea.gr 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους