Ακόμη ένα θανατηφόρο ατύχημα στην ΛΑΡΚΟ, πέντε μήνες μετά από το προηγούμενο, επίσης θανατηφόρο ατύχημα, με την διοίκηση της Εταιρείας και την Κυβέρνηση να ομιλούν, ξανά, για διερεύνηση των συνθηκών και απόδοση ευθυνών, ακριβώς όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, κάτι που θεωρούμε, τουλάχιστον, εμπαιγμό.
Τα συνεχιζόμενα θανατηφόρα δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και κατά την γνώμη μας οφείλονται, ουσιαστικά, στην ολιγωρία της κυβέρνησης...
που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας και βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα πλευρές που αφορούν τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του εργοστασίου, καθώς και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού του . Οι καταγγελίες που έχουν φθάσει σε μας, ομιλούν για διοίκηση τουλάχιστον ανίκανη, και στη συγκεκριμένη περίπτωση επικίνδυνη, κάτι που σίγουρα έχουν φτάσει και στ’ αφτιά της κυβέρνησης , αλλά προφανώς δεν την αγγίζουν.
Η διορισμένη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ βλέπει σαν βασικό καθήκον της την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας και τη μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας της, αδιαφορώντας για την ζωή των εργαζομένων , όπως αποδεικνύεται από τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
Η ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αποτυπώνεται στη διάλυση και απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, στη συντριβή των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, στην αντικατάσταση εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά από εργαζόμενους λιγότερο αμειβόμενους, με την εφαρμογή του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβιών ,δηλαδή με άπειρους ή λιγότερο εκπαιδευμένους εργαζόμενους.
Στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει πολυάριθμα ατυχήματα και στο παρελθόν (πχ το 2009 είχαμε 3 νεκρούς) για τα οποία έχει ασχοληθεί η Επιθεώρηση Μεταλλείων και έχει εκδοθεί πόρισμα με συγκεκριμένες οδηγίες. Πρέπει να ελεγχθεί το κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι οδηγίες αυτές, γιατί φοβόμαστε πως δεν ακολουθούνται και σε αυτό συνηγορεί η διάλυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, την τελευταία περίοδο (πχ Επιθεωρήσεων Μεταλλείων), αντί της ενίσχυσής τους, για τις ανάγκες ελέγχου των εκατοντάδων μεταλλείων, λατομείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων .
Η φύση και τα χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ δεν αποκλείουν, αύριο, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα να προκύψει ακόμη και πολύνεκρο ατύχημα. Ελπίζουμε λίγες μέρες μετά το πολύνεκρο ατύχημα στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να ευαισθητοποιηθούν και να μη σφυρίζουν αδιάφορα.
Κρούομε, για πολλοστή φορά, «τον κώδωνα του κινδύνου» και τονίζουμε πως για το ατύχημα αυτό, όπως και το προηγούμενο, η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, που αν δεν πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα θα είναι υπόλογη απέναντι στην κοινωνία αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων.
Για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλο νεκρό, εδώ και τώρα, άμεσα και ριζικά μέτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου