Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ανεργία ψέματα και αλήθειες

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Ελλάδα 2014, ο Οκτώβρης είναι στο κατώφλι, ο χειμώνας έρχεται δύσκολος, και γενικά, η κατάσταση είναι στη χώρα κάθε φέτος και τρις χειρότερα. Παρόλο που «βγήκαμε στις αγορές» και «βγαίνουμε από την κρίση» και λοιπές μπούρδες που μας σερβίρουν καθημερινά επιχειρώντας να καλύψουν το χάλι τους, το πόσο ΑΧΡΗΣΤΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι, διαψεύδονται αμέσως από τα πραγματικά γεγονότα που δυστυχώς μας δείχνουν τη σκληρή Ελληνική πραγματικότητα.
Κατά καιρούς δημοσιεύονται «νούμερα», στατιστικές για διάφορα δεινά της χώρας. Ένα από αυτά είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ, που τα τελευταία έξι χρόνια ΣΑΡΩΝΕΙ τη χώρα, χωρίς να κάνει…
 




διακρίσεις σε φύλλα και ηλικίες.
Βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα για τους ανέργους που είναι από 38 χρονών και πάνω. Όλοι αυτοί όπως είναι η κατάσταση δεν πρόκειται να δουλέψουν ΠΟΤΕ από εδώ και πέρα, άσχετα με τα όποια «προγράμματα» βγάζει για την «καταπολέμηση» (και καλά) της ανεργίας η κυβέρνηση, προγράμματα τα οποία έχουν «ηλικιακά πλαφόν» μέχρι το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας, άντε βαριά βαριά και το τριακοστό όγδοο….
Οι μεγαλύτεροι, ας κόψουν το λαιμό τους.
Διάβασα ένα δημοσίευμα με τίτλο «Περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης!».
Αξίζει να το δούμε, και μάλιστα να δούμε ΠΟΙΟΣ δίνει τα «λειψά» στοιχεία, τα λειψά νούμερα, που είναι τραγικά μεγαλύτερα.
«Και νέα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ξανά τις τραγικές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην αγορά εργασίας και κατά συνέπεια στη ζωή των πολιτών της Ελλάδας, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, από την αρχή της κρίσης το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν χαθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας!
Συγκεκριμένα, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865.600 φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα. «Η κρίση», είπε ο υφυπουργός, μιλώντας σε σεμινάριο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας».
Χαρακτηριστικό είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της ανεργίας στους νέους 15 έως 24 ετών, το οποίο ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%. Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, ήδη, από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα.
Ακολούθως ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μην χαρακτηρίζεται από μια «άνεργη οικονομική μεγέθυνση» (jobless growth) αλλά να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η πολιτική του υπουργείου Εργασίας «στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες» και συγκεκριμένα τη συνεπή εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας και την άμεση στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων. Η στήριξη αυτή πρέπει να εκφράζεται με στοχευμένες δράσεις απασχόλησης και ενίσχυσης προσόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση την απαξίωση των δεξιοτήτων τους και να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.»
Τώρα, για ΠΟΙΑ «σταθεροποίηση» μίλησε, ο ίδιος ξέρει. Η ΑΛΗΘΕΙΑ, και το ξέρουμε ΟΛΟΙ, το βλέπουμε, το ζούμε καθημερινά, είναι πως η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Μάλλον, αυτή τη σταθερότητα εννοούσε. Και για ΠΟΙΟ «αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας» μιλά; Εκείνο του «βγήκαμε στις αγορές» μήπως, η το άλλο «μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης»;
Η κρίση αδέλφια ξεκίνησε πολύ πριν το 2009, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, και ΜΕΡΑ με τη ΜΕΡΑ έγινε μεγαλύτερη.
Τα «σχέδια» των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας αποδείχτηκαν ΦΟΥΣΚΕΣ και τίποτα άλλο. Βέβαια, δεν περίμενα κάτι καλύτερο, κάτι ουσιώδες από ανθρώπους ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
Θέλετε να μάθετε τα ΑΛΗΘΙΝΑ ποσοστά ανεργίας; Πολύ απλά προσθέστε ένα 15 με 20% πάνω από αυτά που λένε, και θα πέσετε μέσα.
Είναι απάνθρωπο, με ψευτιές και «μαγειρέματα αριθμών» να παίζουν (ουσιαστικά) με τους ανέργους δίνοντας τους ψεύτικες ελπίδες, πως θα τους απαλλάξουν από το μαρτύριο της ανεργίας, και της φτώχειας που τους μαστίζει.
Δεν τολμούν να πουν την αλήθεια, γιατί θα ξεσηκωθεί ο κόσμος που έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανέχειας.

Κατά τα άλλα, γιορτάζουν επετείους ίδρυσης, και ΟΛΟΙ κοιτάζουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Αυτά τους καίνε.

Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ….




Aπο:  rizopoulospost.com







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους