Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάληψη σχολείου για να μην κλείσει

Εφημερίδα των Συντακτών
Το Λύκειο Λάρυμνας που συγχωνεύεται παρ’ ότι λειτουργεί με έξοδα της ΛΑΡΚΟ, κατέλαβαν οι μαθητές.
Ενταση επικρατεί στη Λάρυμνα Φθιώτιδας μετά την απόφαση για τη συγχώνευση του τοπικού Λυκείου (όπου φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ) με το Λύκειο του γειτονικού Μαρτίνου, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα.

Από τη Δευτέρα, οι περίπου 50 μαθητές του σχολείου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη ζητώντας την ακύρωση της συγχώνευσης και την οριστική επαναλειτουργία του Λυκείου, έχοντας στο πλευρό τους τούς γονείς αλλά και την τοπική κοινωνία. 
 
 
 
 
 
 
Το σχολείο λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια και όλα τα έξοδα, από αυτά για τη συντήρηση και το πετρέλαιο έως κι εκείνα για τη διαμονή των καθηγητών, καλύπτονται από τη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, γεγονός που κάνει τους γονείς στην περιοχή να μιλάνε για μια ακατανόητη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.


Η απόφαση της συγχώνευσης με το Λύκειο του Μαρτίνου, που, σημειωτέον, έχει λιγότερους μαθητές, έχει παρθεί εδώ και τρία χρόνια και έκτοτε κάθε χρόνο, μετά από αγώνες, δινόταν παράταση στη λειτουργία του σχολείου, κάτι που δεν συνέβη φέτος. «Ολα τα έξοδα του σχολείου τα επωμίζεται η ΛΑΡΚΟ. Υπάρχουν φόβοι ότι μετά το Λύκειο θα συγχωνευθεί και το Γυμνάσιο. Το κτίριο ανακαινίστηκε πριν από τρία χρόνια με έξοδα της εταιρείας και οι μαθητές του είχαν σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στα πανεπιστήμια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αγγελος Γκιώνης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και γονέας μαθητή. «Τα παιδιά έχουν κάνει κατάληψη και εμείς τα υπερασπιζόμαστε από προσπάθειες της αστυνομίας να τα απομακρύνει. Νομίζω ότι η συγχώνευση του σχολείου στη Λάρυμνα αποτελεί άλλο ένα βήμα απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ. Ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με το Μαρτίνο είναι επικίνδυνος. Κάνουμε έκκληση στον υπουργό Παιδείας να μην κλείσει το σχολείο», καταλήγει ο κ. Γκιώνης. Κατά της συγχώνευσης τάσσεται και ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος, που μίλησε στα τοπικά μέσα για άκαμπτη εφαρμογή του νόμου και μία άδικη απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Για το θέμα παρενέβη και η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, που ζητάει να γίνει αναστολή της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των λυκειακών τάξεων στη Λάρυμνα και να παρθεί οριστική απόφαση λειτουργίας του σχολείου. Πάντως, μιλώντας στο Star Λαμίας ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Παλιαλέξης, έκανε λόγο για απόφαση του υπουργείου Παιδείας που είναι δύσκολο να ανατραπεί και εξυπηρετεί καλύτερα το εκπαιδευτικό έργο, με την υπάρχουσα κατάσταση να δημιουργεί μακροπρόθεσμα περισσότερα προβλήματα…
 
 

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους