Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ανασηκώστε το καπάκι της κατσαρόλας


«Μια χώρα που επιχειρεί να φθάσει στην ανάπτυξη μέσω ενίσχυσης της φορολογίας μοιάζει με κάποιον που στέκεται μέσα σε έναν κουβά και προσπαθεί να βγει τραβώντας το χερούλι του» έλεγε ο Ουίστον Τσόρτσιλ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να έχει μεγαλύτερα πλεονάσματα από την αύξηση της φορολογίας όμως το μόνο που πετυχαίνει είναι να σπρώχνει την οικονομία ολοένα πιο βαθιά στην ύφεση -τα χρήματα που πηγαίνουν για φόρους αποσύρονται από την οικονομική διαδικασία αφού το κράτος δεν κάνει πλέον δημόσιες επενδύσεις και επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

 









Αυτός ο φαύλος κύκλος θα μπορούσε να σταματήσει μόνο εάν υπήρχε αίφνης μια σημαντικά αυξημένη ζήτηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό όπως τεράστιο άλμα του τουρισμού, μεγάλη ενίσχυση των εξαγωγών , κύμα ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα κλπ.

Οι οιωνοί στην Ευρώπη ,δυστυχώς, δεν είναι καλοί μεσοπρόθεσμα: Η ευρωπαϊκή οικονομία κατεβάζει ταχύτητα -ακόμη και η Γερμανία παρουσιάζει πλέον συμπτώματα ύφεσης- γι αυτό και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μηδένισε χτες τα επιτόκια και προσπαθεί - με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια-να ενισχύσει τη ρευστότητα .

Την ίδια στιγμή η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας- Ρωσίας και το εμπάργκο των ελληνικών προϊόντων από τη Μόσχα μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί αν έχει στα οικονομικά της Ελλάδας αν και σημαντική κίνηση στην ελληνική οικονομία θα δώσει το φετινό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων.

Ωστόσο για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε μια κανονικότητα ,να απορροφήσει ένα ποσοστό από τους υπάρχοντες 1,5 εκατομμύριο ανέργους χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% για σειρά ετών.

Όσο η οικονομική κατάσταση στη χώρα κινείται μεταξύ στασιμότητας και ανάπτυξης ενώ η κυβέρνηση θα φουσκώνει τους φόρους - όπως έκανε με τον ΕΝΦΙΑ- τόσο η δυσφορία του κόσμου θα φουντώνει.

Το πολιτικά οξύμωρο της συγκυρίας είναι ότι η διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία με τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠαΣοΚ αντί να πείθει τον πολίτη να συνεχίσει την στήριξή του στα κόμματα που συγκράτησαν τη χώρα μπροστά από τον γκρεμό τον στρέφει πλέον κάποιους -για λόγους οικονομικής αυτοσυντήρησης- στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό των δυσανασχετούντων είναι απλό: «Η κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα, η χώρα δεν κινδυνεύει πλέον να βυθιστεί, δεν αντέχουμε, όμως, άλλους φόρους .Ας δοκιμάσουμε και τον Τσίπρα μήπως τελικά μας μειώσει τα φορολογικά βάρη.»

Ενδεικτικές είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται 3-5 μονάδες της ΝΔ όχι επειδή οι πολίτες θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Αλλά επειδή αισθάνονται πνιγμένοι από την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης στην οποία ,όμως, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Συμπέρασμα: το ποτήρι των πολιτών κινδυνεύει να ξεχειλίσει από την φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών που κορυφώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ. Αν η κυβέρνηση δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις, αν δεν ανασηκώσει το καπάκι της κατσαρόλας -π.χ. να εξαγγείλει σοβαρές φοροελαφρύνσεις ή να πετύχει σύντομα μία συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους - τότε η δυσφορία του κόσμου θα συνεχισθεί κάνοντας δύσκολη την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίθετα μια ελπίδα βελτίωσης στα οικονομικά των πολιτών είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο και να βοηθήσουν την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας.



Νότης Παπαδόπουλος
Απο: Το ΒΗΜΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους