Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη Λάρκο

Απο: kathimerini.gr

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Το πρώτο εξάμηνο η Λάρκο είχε καταγράψει ήδη ζημίες ύψους περίπου 30 εκατ., ενώ στα 75 εκατ. ανήλθαν οι ζημίες το 2014. Στα 200 εκατ. ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες τρέχουν με 5,5 εκατ. τον μήνα. Σε αυτά προστίθενται 160 εκατ., τα οποία η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει από το 2013 κρατικές ενισχύσεις, ζητώντας την ανάκτησή τους.
Συναγερμός για το θέμα της Λάρκο έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει ενημερώσει ότι ξεκινάει διαδικασίες για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους... 







160 εκατ. ευρώ (135 εκατ. συν τόκους) μέσω της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή οι θεσμοί ζητούν πρόταση για «βιώσιμη λύση» ή το κλείσιμο της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της διεθνούς τιμής του νικελίου και τα χρονίζοντα προβλήματα (έλλειψη βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος), φέρνουν για μια ακόμη φορά την ιστορική μεταλλευτική βιομηχανία προ του κινδύνου του «λουκέτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν από το ΤΑΙΠΕΔ την άμεση υποβολή και υλοποίηση ενός βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου ή το κλείσιμο της ιστορικής μεταλλουργίας, καθώς η συνέχιση της λειτουργίας της με τα σημερινά δεδομένα είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία. Μόνο από την καθίζηση της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά στα 9.000 δολάρια ο τόνος (χαμηλό δεκαετίας), η Λάρκο επιβαρύνεται σε μηνιαία βάση με ζημίες ύψους 5-6 εκατ. ευρώ, καθώς το κόστος παραγωγής της ανέρχεται σε 15.000 ευρώ ο τόνος. Το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία είχε καταγράψει ήδη ζημίες ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ στα 75 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες το 2014. Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες τρέχουν με 5,5 εκατ. ευρώ τον μήνα. Σε αυτά προστίθενται 160 εκατ. ευρώ, τα οποία η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει από το 2013 κρατικές ενισχύσεις, ζητώντας την ανάκτησή τους. Η υπόθεση είχε παγώσει προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια αποκρατικοποίησης της εταιρείας που προέβλεπε το μνημόνιο. Δύο χρόνια μετά, η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν προχώρησε κανένα σχέδιο αποκρατικοποίησης, αλλά και ότι δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να επαναφέρει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα μέτρα τα οποία η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004 και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. εγείρει θέμα κρατικών ενισχύσεων αλλά και για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η νέα διοίκηση της Λάρκο των κ. Ανθιμου Ξενίδη (διευθύνων σύμβουλος) και Μιχάλη Ρένεση (πρόεδρος) αποδίδει κυρίως το πρόβλημα στις χαμηλές τιμές του νικελίου, ενώ εμφανίζεται να αγνοεί τις εξελίξεις γύρω από τις κρατικές ενισχύσεις. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μιχάλης Ρένεσης, τόνισε στην «Κ» ότι η ενημέρωση που έχει η διοίκηση από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων και ότι δεν πρόκειται να απασχολήσει την Επιτροπή νωρίτερα από ένα χρόνο. Για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Ρένεσης υποστήριξε ότι για ένα μέρος αυτών, το διάστημα 1-7-2010 έως 31-12-2013, οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στη Διαιτησία, ένα άλλο μέρος είναι ρυθμιζόμενο και αποπληρώνεται με τις παραδόσεις λιγνίτη στη ΔΕΗ από το ορυχείο των Σερβίων και για το υπόλοιπο η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Λάρκο τόνισε, επίσης, στην «Κ» ότι η διοίκηση καταστρώνει αυτή την περίοδο επενδυτικό σχέδιο σε συνεργασία με τους μετόχους της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ 55,2%, Εθνική 33,4% και ΔΕΗ 11,4%).

Η Λάρκο είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τους πιστωτές να υποδεικνύουν τη διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών για την αυτόνομη πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε καταγεγραμμένο ενδιαφέρον στο ΤΑΙΠΕΔ από την πολυεθνική Cunico Resources με έδρα το Αμστερνταμ, το σχέδιο δεν προχώρησε, ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν εφάρμοσε κανένα αποτελεσματικό σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα να επανέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.




Έντυπη έκδοση


Απο: kathimerini.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους