Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

E.K.Λ. - Απάντηση στην ανάγκη οργάνωσης των εργατών

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε: 

ΙΔΡΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ 

Απάντηση στην ανάγκη οργάνωσης των εργατών
...κόντρα στη διαλυτική και διασπαστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Στις 6/11/2016, 70 συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ αποφάσισαν τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, σε γενική συνέλευση αντιπροσώπων, με σκοπό να μην τους αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία είχε έρθει το Εργατικό Κέντρο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, είχε επιβληθεί στο ΕΚΦ πρόστιμο ύψους σχεδόν 850.000 ευρώ, για τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης, την περίοδο 2008 - 2009, για τα οποία αποκαλύφθηκε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του ΕΚΦ. 







Την ευθύνη για τη συμμετοχή του ΕΚΦ σε αυτά τα σεμινάρια φέρουν αποκλειστικά οι δύο παρατάξεις που αποτελούσαν την πλειοψηφία της διοίκησης. Ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί των δύο τελευταίων προέδρων του ΕΚΦ, ενώ η διεξαγωγή των σεμιναρίων εκχωρήθηκε από το ΕΚΦ σε ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ωστόσο, οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για τη συμμετοχή του ΕΚΦ σε τέτοια σεμινάρια είναι μόνο μια πτυχή της δράσης τους ενάντια στις ανάγκες των εργατών του νομού. Οι δύο παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τη λογική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στήριξαν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των εργατών, ενάντια στην ανάγκη οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό.
Η ΔΑΣ ανέδειξε τον εκφυλιστικό ρόλο και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και είχε προτείνει οποιαδήποτε απόφαση για το ΕΚΦ να ληφθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από γενικές συνελεύσεις και το πρόστιμο να πληρωθεί κεντρικά από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Για τα ίδια τα σεμινάρια είχε τονίσει ότι στόχος τους είναι «η αλλοτρίωση των συνδικαλιστικών στελεχών και ο εκμαυλισμός της συνείδησης των εργαζομένων. Οτι είναι χρήματα των εργαζομένων, μέρος της απλήρωτης εργασίας τους, της υπεραξίας που παράγουν με τη δουλειά τους. Οτι τα διαχειρίζεται η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, αξιοποιώντας τον πρόθυμο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό». Στην κατεύθυνση αυτή δεν συμμετείχε σε κανένα σεμινάριο και πριν από τη συνέλευση των αντιπροσώπων επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ΕΚΦ.
Αυτοί που διέλυσαν το ΕΚΦ, έστησαν... «συντονιστικό»!
Χωρίς κανένα δισταγμό, τον ίδιο μήνα που αποφάσισαν τη διάλυση του ΕΚ Φθιώτιδας, πρώην μέλη της πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΦ και ορισμένοι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από ένα... «συντονιστικό σωματείων» (!).
Το γεγονός κατήγγειλαν τότε, με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, ΔΕΥΑ, ΠΑΚΟ, Οικοδόμων Καμένων Βούρλων και Τύπου - Χάρτου Φθιώτιδας.
«Αυτοί που οδήγησαν», τόνιζαν τα σωματεία, «στον οικονομικό στραγγαλισμό και στη διάλυση το ΕΚΦ, εμφανίζονται ως άσπιλοι και αμόλυντοι. (...) Δεν μπορεί, αυτοί που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση, σπέρνοντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που διέλυσαν το ΕΚ, να πρωτοστατήσουν, σαν να μην τρέχει τίποτα, στη δημιουργία (όπως οι ίδιοι διαρρέουν) νέου Εργατικού Κέντρου».
Δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, χωρίς αποκλεισμούς και νοθείες
Τα εργατικά σωματεία που κατήγγειλαν τις παραπάνω μεθοδεύσεις, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέθεσαν αίτημα και τελικά προχώρησαν στην ίδρυση του νέου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, στις 16/12/2016, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο 1264/82 διαδικασίες.
Εκείνη τη μέρα έδωσαν συνέντευξη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργάτες στο νομό για τη σημασία της ίδρυσης του νέου Εργατικού Κέντρου.
Οι βασικοί άξονες της συνέντευξης αυτής αποτυπώθηκαν σε επιστολή του ΕΚ Λαμίας προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους και μοιράζονται από τις αρχές του χρόνου. Σε αυτήν γινόταν ξεκάθαρος ο στόχος των σωματείων για ένα Εργατικό Κέντρο αποκούμπι των εργατών, που θα πρωτοστατεί στους αγώνες τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται. Επίσης, γίνεται σαφές ότι σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σωματεία χωρίς αποκλεισμούς και ότι οι όποιοι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν στο πρώτο εκλογικό συνέδριο.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ο ρόλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας είναι να συντονίζει τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, να ανοίγει δρόμους και να βοηθά τα σωματεία στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.
Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλουμε συνδικάτα ενεργά μέσα στους χώρους και όχι μηχανισμούς για την εκλογή αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για τη διαμόρφωση συσχετισμών στη ΓΣΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί «όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις και να προσχωρήσουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Κανένα σωματείο δεν αποκλείεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Οι συσχετισμοί των παρατάξεων θα διαμορφωθούν στο πρώτο εκλογικό συνέδριο του Εργατικού μας Κέντρου και ανάλογα με την θέληση των εργαζομένων.
Παράλληλα, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας δεν είναι κανενός και καμιάς παράταξης, είναι των εργαζομένων και των σωματείων, εμείς δεν βάζουμε ταμπέλες στα σωματεία, ούτε λέμε δικά μας και δικά σας. Αυτοί που βάζουν ταμπέλες το κάνουν με σκοπιμότητα και εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων εκτός εργατικού κινήματος, η λογική τους είναι μία, ό,τι δεν ελέγχουμε το διασπάμε, και τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά και στο εργατικό κίνημα του νομού μας».
Θέλουν τα συνδικάτα στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Παρά το ξεκάθαρο κάλεσμα του νέου Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς νοθείες και μηχανισμούς δημιουργίας πλασματικών συσχετισμών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι ίδιες παρατάξεις που διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, προχώρησαν στη δημιουργία ενός δεύτερου διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, χωρίς να ενημερώσουν ανοιχτά και καθαρά για το ποιοι είναι, δείχνοντας έτσι ουσιαστικά ποιοι είναι οι στόχοι τους...
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, χωρίς καμία γενική συνέλευση και χωρίς συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε στις 19/12, ερήμην των εργαζομένων, ότι προχωρά με άλλα σωματεία στη συγκρότηση του διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, γιατί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας απαρτίζεται από σωματεία του ΠΑΜΕ! Σε αντίθεση με αυτό, ισχυρίζονται, «εμείς αποφασίσαμε το ξεκίνημα νέου ΕΚ με όλα τα Σωματεία του νομού ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος, γιατί είμαστε υπέρ των θεσμών και όχι υπέρ της απομόνωσης και του κομματισμού».
Αυτό, βέβαια, που «ξεχνούν» να αναφέρουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη δημιουργία του δεύτερου διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, είναι πως εκ των πραγμάτων απέρριψαν σύσσωμες την πρόταση - πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς νοθείες.
Η άρνησή τους αποκαλύπτει και τους σκοπούς τους. Στην πραγματικότητα, θέλουν να αναπαράγουν αυτό που οι ίδιες παρατάξεις διαλύσαν, δηλαδή ένα νέο μηχανισμό που κι αυτός θα εγκλωβίζει τους εργάτες σε ακίνδυνες για το κεφάλαιο κατευθύνσεις. Να συμμετέχουν ξανά σε σεμινάρια και σε «κοινωνικούς διαλόγους» με την εργοδοσία ως «κοινωνικοί εταίροι», προκειμένου να προάγουν την ταξική συνεργασία και να διασφαλίσουν την ταξική ειρήνη για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Πάγια τακτική τους η διάσπαση...
Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με τον Αλ. Αλεξόπουλο, πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του νέου Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ζητώντας του να μιλήσει για τη δράση του Εργατικού Κέντρου και να σχολιάσει τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του νομού.
Ο Αλ. Αλεξόπουλος σημείωσε: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να καταπιαστούμε με τα προβλήματα των εργαζομένων. Ηδη ξεκινήσαμε παρεμβάσεις για τη μη καταβολή μισθών. Επίσης, σχεδιάζουμε παρέμβαση για την κατάργηση των εργολαβιών στο Νοσοκομείο Λαμίας».
Αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων σε αυτό από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ επισήμανε: «Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν συμβαίνουν πρώτη φορά, αποτελούν πάγια τακτική των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Για παράδειγμα, όταν έχασαν την πλειοψηφία στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΠΑΣΚΕ ίδρυσε ένα άλλο δικό της σωματείο και ακόμα ένα ίδρυσε η ΔΑΚΕ! Ακόμα, στον κλάδο των τροφίμων υπάρχουν τρία σωματεία για τον ίδιο λόγο. Στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου, που ιδρύθηκε από δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, όταν έχασαν την πλειοψηφία, δημιούργησαν ένα άλλο σωματείο...».
Το ΕΚ Λαμίας ανταποκρίνεται στις αξίες της τάξης μας

Ανακοίνωση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ΛΑΡΚΟ» ενόψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων
Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να γίνει η τρίτη Γενική Συνέλευση στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για να αποφασιστεί η ένταξή του σε Εργατικό Κέντρο.
Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ΛΑΡΚΟ», αναφερόμενο στα γεγονότα, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Το κάλεσμα που κάνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας έχει το εξής περιεχόμενο:
1. Καλεί όλα τα Σωματεία να γίνουν μέλη του. Με σκοπό να υπάρχει ένα ΕΚ και να ενοποιηθούν τα Συνδικάτα που είναι διπλά και τριπλά σε κάθε κλάδο στο νομό.
2. Στις εκλογές που θα γίνουν στα Σωματεία, γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το 1ο του Συνέδριο, διότι η προσωρινή Διοίκηση μόνο αυτή την αρμοδιότητα έχει από το Πρωτοδικείο, να γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, να διασφαλίσουμε συμμετοχή από υπαρκτούς εργαζόμενους και όχι με φαντάσματα (...)
3. Οποια Διοίκηση και να εκλεγεί από το 1ο Συνέδριο, όποια παράταξη και να έχει την πλειοψηφία, να είναι μακριά από τη λογική των σεμιναρίων και οποιαδήποτε τακτική φέρνει ως αποτέλεσμα τη διαφθορά, όπως έγινε και στο ΕΚ που διαλύθηκε (...)
Το ΕΚ Λαμίας πρότεινε στο Σωματείο μας να γίνει μέλος του και να βγει μέσα από τη Γενική Συνέλευση επιτροπή που θα συμμετέχει στην προσωρινή Διοίκηση. Αυτό απαντά από μόνο του στην προβοκάτσια που γίνεται πως είναι κομματικό (...) Το ζήτημα είναι γιατί η πλειοψηφία του Σωματείου, η ΔΑΚΕ, δεν συμφωνεί να ενταχθούμε στο ΕΚΛ;

(...) Το ερώτημα είναι, εσείς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ποιους θα νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας στη Γενική Συνέλευση. (...) Εμείς ως ΕΑΜ (...) σας προτείνουμε να ψηφίσετε την ένταξη του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και στις αξίες της τάξης μας. Το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ είναι υπαρκτό, έχει εργαζόμενους, έχει ιστορία, έχει μέλλον, αν το σώσουμε από τα μονοπάτια που θέλουν να το μπλέξουν η ΔΑΚΕ και το ΜΕΤΑ που συναινεί με τη στάση του».






1 σχόλιο:

  1. Καλα αν ολο αυτο το κειμενο εχει σχεση με καλεσμα ώστε να μπορεσουν οι εργαζομενοι να τα βρουν ωστε να γινει ενα Ε.Κ. γελιέστε. Διχαστικό πέρα για πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους