Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

12 σημάδια με τα οποία θα καταλάβουμε ποιοι συνάδελφοι μάς μισούν

Παρότι κάποιοι συνεργάτες μας δεν θα έχουν ενδοιασμούς να μας δείξουν ανοιχτά ότι μας αντιπαθούν, άλλοι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη διπλωματία και τον επαγγελματισμό τους και θα το κρύψουν. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι κρατούν καλυμμένα τέτοιου είδους συναισθήματα για να μη δημιουργήσουν προβλήματα ή να μη θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους καριέρα», εξηγεί η Lynn Taylor, ειδική σε επαγγελματικά θέματα και συγγραφέας του βιβλίου: «Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job» («Εξημέρωσε τον τύραννο του γραφείου: Πώς να διαχειριστείς την παιδιάστικη συμπεριφορά του αφεντικού σου και να αναπτύξεις την καριέρα σου»). «Ωστόσο, πάντα υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν τι συμβαίνει».





 
«Φυσικά, δεν είναι εφικτό να μας συμπαθούν όλοι στον εργασιακό χώρο», εξηγεί η ίδια. Αλλά θα πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στις ανάγκες των συνεργατών μας, να παραμένουμε φιλικοί απέναντί τους και να επικοινωνούμε μαζί τους ανοιχτά.
«Αυτοί που το καταφέρνουν, έχουν πολύ καλύτερη καριέρα μακροπρόθεσμα», επισημαίνει. «Γιατί, εκτός των άλλων, όταν έχουμε δυνατές, υγιείς σχέσεις στο γραφείο, αυτό θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς στη δουλειά μας».


Πώς ξεχωρίζουμε, όμως, πότε οι συνεργάτες μας δεν ... μας πολυσυμπαθούν; Ακολουθούν 17 σημάδια για να το αναγνωρίσουμε:

1) Το ένστικτό μας λέει ότι μας αντιπαθούν

Αν αισθανόμαστε ότι οι συνάδελφοι μάς αντιπαθούν, μπορεί να είναι απλώς στο μυαλό μας. Ή, μπορεί και να ισχύει. Σε περίπτωση που μας συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον, πιθανότατα δεν είμαστε το αγαπημένο τους πρόσωπο. Ας εμπιστευτούμε, λοιπόν, το ένστικτό μας και ας ψάξουμε και για μερικά άλλα σημάδια.

2) Δεν χαμογελούν όταν βρισκόμαστε κοντά τους

Δεν αναφερόμαστε στην ειδική συνθήκη όπου, π.χ., έχουν μια κακή μέρα ή μια παροδικά κακή διάθεση. Όταν, όμως, οι συνεργάτες μας κάνουν συνειδητή προσπάθεια να μη χαμογελούν όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, τότε κάτι δεν πάει καλά.

3) Δεν μπορούν να κρατήσουν οπτική επαφή μαζί μας

Είναι δύσκολο να κοιτάξεις κάποιον κατευθείαν στα μάτια όταν δεν τον σέβεσαι ή δεν τον συμπαθείς, περιγράφει η Taylor. Αν, λοιπόν, παρατηρούμε ότι οι συνεργάτες μας αποφεύγουν την οπτική επαφή καθώς μας μιλούν, πιθανότατα ο λόγος είναι αυτός που νομίζουμε. «Φοβούνται ότι ίσως θα καταλάβουμε την εχθρότητα, οπότε το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να κρατήσουν το βλέμμα τους μακριά ή να αποφύγουν να μας πλησιάσουν όταν είναι εφικτό».

4) Μας αποφεύγουν

Αν παρατηρήσουμε ότι οι συνάδελφοί μας πάνε με τις σκάλες όταν εμείς περιμένουμε το ασανσέρ ή αναμένουν να επιστρέψουμε από το χώρο του διαλείμματος για να πάνε αυτοί, είναι σημάδια ότι μας αποφεύγουν.

5) Τροφοδοτούν φήμες

Αυτό είναι παιδιάστικη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, αλλά στους εργασιακούς χώρους συμβαίνει συνέχεια: Αν κάποιος δεν μας συμπαθεί, διαδίδει φήμες και κουτσομπολιά για εμάς.

6) Δεν δίνουν σημασία στην παρουσία μας

Αν οι συνάδελφοί μας δεν μας λένε «καλημέρα» όταν φθάνουμε ή «καλό βράδυ» όταν φεύγουν, μας δείχνουν με τον τρόπο τους ότι δεν μας συμπαθούν.

7) Μας μιλούν κοφτά

Αν ρωτάμε «Τι κάνεις;» και απαντούν συνέχεια «Καλά» ή αν τα e-mail τους μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα και δεν ξεκινούν με ένα φιλικό «Γεια» ή «Καλησπέρα», αυτό μάλλον είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι και τεράστιοι φαν μας. «Αν δείχνουν σαν μουτρωμένοι έφηβοι, είναι σημαντικό σημάδι».

8) Έχουν «αρνητική» γλώσσα του σώματος

Αν κάνουν το γνωστό ... ρολάρισμα των ματιών προς τα πάνω, έχουν τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ή δεν σηκώνουν το βλέμμα από την οθόνη όταν μπαίνουμε στο γραφείο, η γλώσσα του σώματος των συνεργατών μας αποκαλύπτει συνήθως τα πραγματικά συναισθήματά τους απέναντί μας.

9) Δεν μας προσκαλούν ποτέ σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Και όχι μόνο. Αν π.χ. δεν συναντιόμαστε ούτε στο γεύμα της δουλειάς, τα διαλείμματα ή τα meetings για κάποιο πρότζεκτ, τότε κάτι προσπαθούν να μας πουν.

10) Επικοινωνούν μαζί μας μέσω μέιλ, παρόλο που καθόμαστε κοντά

Αν οι συνάδελφοί μας δεν μας συμπαθούν, θα προσπαθήσουν πιθανότατα να περιορίσουν την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που συνομιλούμε κυρίως με ηλεκτρονικά μηνύματα, αυτό είναι ένα σημάδι.

11) Διαφωνούν συνέχεια μαζί μας

Αν όλη την ώρα απορρίπτουν τις ιδέες μας, είναι δείγμα ότι δεν μας συμπαθούν. «Σε περίπτωση που κάποιος “πυροβολεί” κάθε σκέψη μας προτού καν ολοκληρώσουμε την πρότασή μας, τότε προφανώς η απέχθεια υπάρχει σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος βιάζεται να στραφεί ενάντια σε ό,τι προτείνουμε, ακόμα και αν είναι υπέροχη ιδέα».

12) Δεν ρωτούν ποτέ για την προσωπική ζωή μας

Αν παρατηρήσουμε ότι οι συνάδελφοί μας μιλούν μεταξύ τους για τα παιδιά ή τα χόμπι τους, αλλά ποτέ δεν ανοίγουν τέτοια θέματα με εμάς, πιθανότατα δεν ενδιαφέρονται να μάθουν για τη ζωή μας.

13) Δεν μας συμπεριλαμβάνουν καν στις απλές κουβέντες ή στο χιούμορ του γραφείου

«Το χιούμορ είναι το κλειδί με το οποίο οι σχέσεις ενδυναμώνονται σε κάθε εργασιακό περιβάλλον και, αν οι συνεργάτες μας δεν μας προσκαλούν σε αυτό τον κύκλο, σημαίνει ότι δεν νιώθουν άνετα να μας θεωρήσουν έναν ή μία από την ομάδα».

14) Κλέβουν «πόντους» από τις ιδέες μας

Αυτοί οι συνεργάτες θα μπορούσαν να λέγονται και «λαμπροί μοναχοφάηδες!». Αλλά αν το παρακάνουν, μπορεί να προσπαθούν να μας βγάλουν εκτός εαυτού.

15) Αναλαμβάνουν «εξουσία» που δεν τους αναλογεί

Καμιά φορά, οι συνάδελφοι που θέλουν να μας «στριμώξουν», θα παίξουν τα αφεντικά ακόμα κι αν δεν έχουν αυτή τη θέση.

16) Δημιουργούν κλίκες, που θυμίζουν εκείνες του γυμνασίου

Αν αισθανόμαστε ότι παίζουμε σε σκηνή νεανικής σειράς και δεν προσκαλούμαστε στα παρεάκια του γραφείου, είναι ένα ακόμα σημάδι ότι οι συνάδελφοί μας δεν μας συμπαθούν και πολύ.

17) Υπάρχει αισθητή έλλειψη εμπιστοσύνης

Αν μας ρωτούν με υπερβολικό τρόπο για τα κίνητρά μας ή μας δίνουν συνεχώς πώς- να-κάνεις-το-τάδε πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα προσπαθούν να σαμποτάρουν την καριέρα μας.




Η ειδική σε θέματα καριέρας Lynn Taylor μάς εξηγεί πώς να «αποκρυπτογραφήσουμε» τη σχέση με τους συναδέλφους μας με απλή παρατήρηση της συμπεριφοράς τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους