Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ποιος θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις;

  • Όσο εμείς αναζητούμε «εξόδους από το τούνελ» ή αν επιβεβαιώθηκαν ή όχι «οι Κασσάνδρες» και πανηγυρίζουμε για το πώς τα capital controls άλλαξαν την οικονομία και περιόρισαν το «μαύρο» χρήμα – προφανώς χωρίς σχέδιο αλλά μέσω του ατυχήματος των κεφαλαιακών ελέγχων - ο κόσμος εκεί έξω αλλάζει.
Η... ρομποτική επεκτείνεται παντού, τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα κυριαρχούν, ακόμα και στις πιο απλές συναλλαγές των πολιτών.
Οι ευκαιρίες είναι μπροστά στα μάτια μας, όπως ήταν και στη δεκαετία του 2000, απλά ως συνήθως είμαστε πνιγμένοι στα δικά μας προβλήματα για να τις δούμε. 







Έρευνα κατέδειξε ότι το mobile commerce αναμένεται να επισκιάσει στο άμεσο μέλλον τις παραδοσιακές online συναλλαγές καθώς, σύμφωνα με έρευνα της PayPal, αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν τρεις φορές ταχύτερο από την ανάπτυξη του συνολικού ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους τρεις online αγοραστές χρησιμοποιεί το smartphone του για να πραγματοποιήσει τις αγορές του και μάλιστα το 59% αυτών είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών. Επίσης, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα smartphone τους για τις αγορές τους, φαίνεται να προτιμούν τις εφαρμογές (app) έναντι των αγορών μέσω mobile websites.

Σε συνέχεια ή συνέπεια όλων αυτών στις αρχές του 2018 δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον συνταρακτικών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα. Μια οδηγία με τα δύσκολα αρχικά PSD2 αλλάζει δραματικά τον χώρο των πληρωμών. Επίκεινται εξελίξεις με επίκεντρο τη χρήση μέσω μιας κινητής συσκευής όλων των λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες, των καρτών – κυρίως χρεωστικών – και άμεσων πληρωμών με χρήση του e-banking.

Οι προκλήσεις από το νέο τοπίο είναι μοναδικές. Εταιρείες κολοσσοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να «σαρώσουν» το νέο τοπίο, απειλώντας μεν τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να προσαρμοστούν, αλλά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποφασιστικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Το βασικό πλεονέκτημα της οικονομίας χωρίς μετρητά που πάει να δημιουργηθεί είναι ο έλεγχος που θα μπορούσαν να ασκήσουν οι αρμόδιες αρχές επί των συναλλαγών, λόγω της δυνατότητας καταγραφής και ανίχνευσής τους. Με την αχρήματη οικονομία θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί αποτελεσματικά η πάταξη της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας, η μείωση του κόστους διαχείρισης των νομισμάτων, καθώς και η μείωση του οργανωμένου εγκλήματος.

Για να εκμεταλλευτεί η χώρα την ευκαιρία, θα πρέπει να δημιουργήσει άμεσα το πλαίσιο λειτουργίας της νέας αγοράς αλλά και να προνοήσει για την περαιτέρω αξιοποίησή της προς όφελος των δημόσιων οικονομικών.

Χρειάζεται σχέδιο και αποφασιστικότητα. Το μνημόνιο δεν μπορεί να εμποδίσει, αντίθετα θα διευκολύνει αυτή την εξέλιξη.

Η διαρκής επανάσταση στις τεχνολογίες, ειδικά η ψηφιακή και η ρομποτική, μας προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία να ξανακτίσουμε τα συναλλακτικά ήθη σε πιο στέρεες βάσεις και να διαμορφωθεί μια κραταιά παραγωγική βάση, καλύπτοντας μέρος της μεγάλης απόστασης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το θέμα είναι υπάρχει το πολιτικό προσωπικό που απαιτούν οι συνθήκες;


Toυ κ.Ν.Φιλιππίδη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους