Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί απειλούνται με πρόστιμα έως 20 εκ. ευρώ οι εταιρείες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα

Της Άννας Κανδύλη
Πρόστιμα εως 20 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2016/679 για τα προσωπικά δεδομένα που έχει ψηφιστεί και από τη χώρα μας.
Έως τις 25 Μαΐου θα πρέπει όλες οι εταιρίες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, να εντάξουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας των δεδομένων, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Το νέο σύστημα κοστίζει 5.000 – 6.000 ευρώ και εισάγει πληθώρα καινοτομιών: 
 
 
 
 
συγκεκριμένα
 
1) Εισάγεται η υποχρέωση των εταιριών να τηρούν αρχεία των δραστηριοτήτων επεξεργασίας όλων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης προς την εποπτική αρχή.
 
2) Εισάγεται η υποχρέωση διενέργειας εκτίμησης αντικτύπου (DPIA) πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
 
3) Εισάγεται η υποχρέωση οι εταιρίες να ορίσουν Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων.
Με το νέο κανονισμό εκτοξεύεται το ύψος των προστίμων σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού από κάποια εταιρία μετά τις 25 Μαΐου. 
 
Συγκεκριμένα, οποια εταιρία δε συμμορφωθεί , θα τις επιβάλλεται πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, ή το 2% του παγκόσμιου τζίρου της, αν είναι μεγαλύτερο.
Σε περίπτωση που κάποια εταιρία παραβιάζει δικαιώματα σχετικά με τα προσωπικά δικαιώματα που διαχειρίζεται, το αντίστοιχο πρόστιμο είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, ή 4% του παγκόσμιου τζίρου τους.
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδας, Νικόλα Κανελλόπουλο, «η ανάγκη να διασφαλιστεί έτι περαιτέρω η προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων καθίσταται πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ.
Στο στοίχημα αυτό καλείται να ανταποκριθεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ε.Ε. (2016/679) , με έναρξη ισχύος την 25η Μαΐου 2018, ο οποίος επιχειρεί να διασφαλίσει την ισορροπία, μεταξύ της συνεχούς ροής, συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και των αναφαίρετων δικαιωμάτων προστασίας τους που πρέπει να διατηρούνται αλλά και να «επικαιροποιούνται».

Προσωπικά δεδομένα

Απο: enikos.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους