Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Η αλαζονεία της εξουσίας!...

Οι αλαζόνες, όπως λέγανε παλιότερα οι θυμόσοφοι άνθρωποι, μοιάζουν με τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι περπατάνε με ξυλοπόδαρα. Νομίζουν ότι είναι ψηλοί, αλλά πέφτουν εύκολα!.. Στην πολιτική το πέσιμο αυτό είναι οδυνηρό και ισοδυναμεί πολλάκις με οριστική διαγραφή του προσώπου αυτού από την πολιτική σκηνή του τόπου!..






(Από το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, των Εκδόσεων Πάπυρος)

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ όλοι για την απόλυση μιας κυρίας στη Βουλή, κατόπιν της οργίλης αντίδρασης ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων με το επιχείρημα ότι υπερέβη τα όρια των υπηρεσιακών της καθηκόντων.

Δεν θα μπω στη λογική τού αν υπάρχουν και κατά πόσο λεπτές ισορροπίες μεταξύ υπηρεσιακού καθήκοντος και πραγματικής ευσυνειδησίας, διότι θα φανεί ότι είμαστε «ξερόλες». Ας αφήσουμε αυτό το ρόλο στους … παντογνώστες τηλεπαρουσιαστές και όλων εκείνων των μαϊντανών που παίζουν το ρόλο της γλάστρας στα τηλεοπτικά παράθυρα ή στα πάνελ των εκπομπών.

Εμείς θα μιλήσουμε σήμερα για την αλαζονεία της εξουσίας. Αυτή που κατήγγειλε ο σημερινός Πρωθυπουργός αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός του από τον ίδιο πριν λίγα χρόνια (το γνωστό «δαχτυλίδι» που πήρε από τον κ. Κ. Σημίτη), για να δικαιολογήσει την μεγάλη πτώση του Πασόκ.

Τι είναι, όμως, αλαζονεία;

Αλαζονεία είναι η περιφρονητική προς τους άλλους υπερηφάνεια!.. Η έπαρση!.. Η οίηση!.. Η υπεροψία!..
Όταν έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου, σημαίνει ότι έχεις κάνει υπερεκτίμηση κάποιων πραγμάτων, που σε οδηγούν στην ατομική έπαρση την οποία είχε επισημάνει ο ίδιος ο Γρηγόριος Νύσσης («ἐπαινεῑ δὲ τὸ τοιοῡτον τῆς ἐπάρσεως εἶδος»).
Κοντολογίς, ο αλαζόνας είναι επικίνδυνος άνθρωπος, διότι η εσφαλμένη γνώμη του τον καθιστά ανάξιο του καθήκοντός του. Κατά συνέπεια ο ίδιος ευτελίζει την προσωπικότητά του. Την εκμηδενίζει και την κάνει απορριπτέα από το κοινωνικό σύνολο, τους ανθρώπους!..
Με την αβέβαιη και ασαφή αντίληψη, που έχει, λόγω της μεγάλης οίησής του, είναι αρνητικός μοχλός της κοινωνίας!.. Λειτουργεί ανάποδα!.. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο να κάνει συνεχώς όπισθεν! Θα καταστρέψει τα πάντα!..


Ο αλαζόνας λειτουργεί με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Με ιδιοτέλεια. Είναι ο άνθρωπος που με τόση σοφία καυτηρίασε ο Ευάγγελος Λεμπέσης σε μία γνωστή κοινωνιολογική του έρευνα και για την οποία έχουμε γράψει ειδικό έργο πάνω στη μελέτη αυτή!
Ωστόσο, όταν είσαι πολιτικός, θα πρέπει να παραμερίζεις κάθε προσωπικό ή ατομικό συμφέρον και να κοιτάζεις το σύνολο. Να μην είσαι κοντόφθαλμος. Να έχεις ευρύ οπτικό πολιτικό πεδίο.

Λυπάμαι γι' αυτό που θα πω, αλλά σ’ αυτό την ευθύνη φέρει η ... ελληνική γραμματεία!.. Κάπου διάβασα ότι ο αλαζόνας, αυτός που υπερηφανεύεται υπέρμετρα ή παράλογα, δεν είναι μόνο ο υπερήφανος ή υπερόπτης άνθρωπος. Ο αλαζόνας έχει και μία άλλη ένοια, που βρήκαμε και καταχωρίσαμε στο σημερινό μας σχόλιο (μεσαία εικόνα).

Ας αναθεωρήσει, λοιπόν, την άποψη που έχει για τον εαυτό του ο οιοσδήποτε αλαζόνας πολιτικός διότι τότε θα δικαιολογήσει απόλυτα την άλλη έννοια της λέξεως "αλαζών", αφού θα είναι πλέον ο περιπλανώμενος, ο περιφερόμενος εδώ κι εκεί! 

Ο αγύρτης, ο τσαρλατάνος κι ο απατεώνας!

Κι όλα αυτά δεν αρμόζουν σε πολιτικούς που μέχρι τώρα μας έδειξαν ένα άλλο ύφος και πραγματικά ένα ανθρώπινο πρόσωπο.



Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
 
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους