Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ε.Α.Μ ΛΑΡΚΟ - Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Επ.Σ.Σ.Ε. και ορισμένα συμπεράσματα

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Ε.Α.Μ 16/09/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οι πιέσεις που δημιούργησαν η δράση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, το ολοκληρωμένο Σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε που έχετε στα χέρια σας, η υιοθέτηση αυτής της δράσης από την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έφεραν στο προσκήνιο, μετά από 12 χρόνια , το θέμα της Επ.Σ.Σ.Ε.

Το παραπάνω συμπέρασμα να κρατηθεί καλά από όλους μας γιατί προκύπτει από την ίδια την ζωή και μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι συνθήκες που ζούμε. Ο αγώνας φέρνει αποτέλεσμα.






Ένα χρόνο και κάτι μετά τις επιτυχημένες εκλογές του Μετάλλου (τον Ιούνιο του 2017) που «έπεσαν σαν τα σκυλιά να τις φάνε» Διοίκηση, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ και ΠΑΣΚΕ (σήμερα η ΠΑΣΚΕ αυτοονομάστηκε Εργατική Ενότητα). Και δυο έτη μετά από την δημιουργία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας που γνώρισε την σπέκουλα του τάχα «κομματικού μαγαζιού» από όλους τους παραπάνω, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε «όπλα» για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας:
  • δημόσια έγγραφα από την Επιθεώρηση Εργασίας που καταγράφουν την παράνομη και καταχρηστική καταπάτηση των τριετιών, των Βασικών Μισθών και χρημάτων στις αναβαθμίσεις.
  • ολοκληρωμένο Σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε που έχει βγει μέσα από την μελέτη όλων των Συμβάσεων του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ από το 1976 έως το 2007.

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ ήταν μέλος στο ταξικό ΕΚΛ, (μακριά από την «ουρά» των εργοδοτικών καταχραστών του ΕΚΦ που δημιούργησαν με νοθείες το διασπαστικό ΕΚΠΕΦ) ,αν είχαν ψηφίσει στο Μετάλλου ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι και αν στο Σωματείο της ΛΑΡΚΟ πλειοψηφία ήταν το ΕΑΜ ;

Οι διαπραγματεύσεις για την σύμβαση ξεκίνησαν, τώρα το ζήτημα είναι τι Επ.Σ.Σ.Ε έχουμε ανάγκη και πως θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Κατά την γνώμη μας το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας βαθιά είναι το πώς όταν μιλάμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μιλάμε για τους όρους που θα εργαζόμαστε, που θα ζούμε με τις οικογένειες μας από εδώ και πέρα, μιλάμε για το συμφωνητικό που θα συνάψουμε με την ΛΑΡΚΟ και θα έχει μεγαλύτερη ισχύ από τις συμβάσεις που υπογράψαμε κατά την πρόσληψη μας. Μιλάμε για το καθορισμό της ειδικότητας, του μισθού, των θέσεων εργασίας, του ωραρίου, των αποζημιώσεων, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το καθεστώς εργασίας (σκλαβοπάζαρο ή μόνιμοι εργασία) κτλ. Μιλάμε για όλα αυτά που περιέχει το Σχέδιο που έχετε στα χέρια σας και αξίζει τον κόπο να μελετηθεί καλά από όλους.

Άρα για όσο διάστημα ισχύουν οι διαπραγματεύσεις υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου είναι να ενημερώνεται και να εκφράζει την γνώμη του. Από αυτήν την άποψη και επειδή η πλειοψηφία του Σωματείου ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ και ΕΑΚ θέλουν να έχουν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους για να φέρουν μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΛΑΡΚΟ, το ΕΑΜ παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι ψηφοφόροι ή όχι, κάθε Παρασκευή στις 19:00 να έρχονται στα γραφεία του Σωματείου να ενημερώνονται, να βλέπουμε τα πρακτικά των συναντήσεων, να αποφασίζουμε την στάση μας στην επόμενη συνάντηση.

Παράλληλα καλούμε να ανέβει ο προβληματισμός απέναντι στον Κυβερνητικό Εργοδοτικό Συνδικαλισμό.
  • Γιατί δεν έχουν σχέδιο ΕΠ.Σ.Σ.Ε;
  • Γιατί πάνε χύμα;
  • Γιατί εφόσον δεν έχουν, δεν υιοθέτησαν αυτό που καταθέσαμε σαν ΕΑΜ;
  • Γιατί δεν υιοθετούν τα έγγραφα από την επιθεώρηση εργασίας;
  • Γιατί δεν θέλουν να συμπεριλάβουν μέσα στην Σύμβαση την οριστική κατάργηση όλων των εργολαβιών στην συντήρηση, στους καθαρισμούς - καθαρίστριες και στους φύλακεςκαι όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σήμερα μέσω του σκλαβοπάζαρου να ενσωματωθούν στην ΛΑΡΚΟ;
  • Γιατί περιμένουν να οριοθετήσει η ΛΑΡΚΟ το πλαίσιο συζήτησης και όχι οι εργαζόμενοι;
  • Μπορούν αυτοί που 10 και πλέον χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα να διαπραγματεύονται το μέλλον των εργαζομένων με ληξιπρόθεσμη μάλιστα θητεία;
  • Μπορούννα υπερασπιστούν με σθένος τα δίκαια αιτήματα μας, αυτοί που πάνε συνειδητά χύμα στα πιο κρίσιμα ζητήματα όπως η ΣΣΕκαι που το μόνο που παρουσιάζουν είναι ένα πραγματικό «μπακαλόχαρτο και μάλιστα με ληγμένα χρεολύσια από το 2012» όπου τα περισσότερα μέλη του Σωματείου δεν ήταν καν μόνιμοι;
  • Είναι ή δεν είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντα μας;

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Είναι επικίνδυνοι. Πάρα πολύ επικίνδυνοι. Βιώνουμε άθλιες συνθήκες από την συμβιβασμένη κυβερνητική - εργοδοτική λογική τους. Αν τους αφήσετε ανεξέλεγκτους θα βγούμε όλοι χαμένοι. Θα χάσουμε και αυτά που έχουμε. Θα μας φέρουν την «λυπητερή» και θα μας λένε «ότι είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει». Ας αφήσουν ταπαραμύθια.Πέρασεαρκετός καιρός όμως τους μάθαμε όλοι. Μπορεί η ΛΑΡΚΟ να μην ανοίχτηκε στην πρώτη συνάντηση, όμως την πρώτη οριοθέτηση του διαλόγου την έβαλε αυτή. Την έβαλεαυτήγιατί το Σωματείο δεν είχε, γιατί δεν ήθελαν η ΔΑΚΕ , η ΠΑΣΚΕ και το ΕΑΚ να έχει, Σχέδιο Σ.Σ.Ε. «Μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων» δήλωσε η ΛΑΡΚΟ.

Το ΕΑΜ κάλεσε γραπτώς όλους τους συνδικαλιστές του Σωματείου να γίνει άμεσα Δ.Σ και να οριστεί ημερομηνία εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ και εκλογών, όπως ορίζει το καταστατικό. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι παρατάξεις και οι συνδικαλιστές που μέσα στην διετία που πέρασε καταψήφισαν 10καδες φορές την πρόταση του ΕΑΜ για ΣΣΕ, που δεν έχουν ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, να διαπραγματευτούν το μέλλον μας .

Εκλογοαπολογιστική εδώ και τώρα όπου η Γ.Σ θα δεσμεύσει το υπάρχων Δ.Σ για το τι θα υπερασπιστεί και θα καταθέσει στις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν πρέπει να σταματήσουν και μετά τις εκλογές θα αναλάβει το νέο Δ.Σ που θα έχει νωπή εντολή. 
 

Κάθε Παρασκευή στις 19:00 όλοι στο Σωματείο για ενημέρωση και γνώμη.

ΕΑΜ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους