Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Κυβερνητικό μπλόκο στη ΔΕΗ για ΛΑΡΚΟ και Χαλυβουργική

Σε αναδίπλωση  στο θέμα της ΛΑΡΚΟ και της Χαλυβουργικής υποχρεώθηκε η ΔΕΗ, υπό το βάρος της κυβερνητικής πίεσης που ασκήθηκε προκειμένου να «μη βγουν από την πρίζα» οι δύο βιομηχανίες. Το θέμα της συνέχισης της ηλεκτροδότησης των δύο βιομηχανιών, μετά τα αιτήματα της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για άρση εκπροσώπησής τους από πελάτες της, απασχόλησε χθες ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.






Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κλήθηκε να σταματήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησης προκειμένου να δοθεί χρόνος για να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των δύο βιομηχανιών. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, και λίγο πριν αναχωρήσει για την Πτολεμαΐδα για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της ΔΕΗ με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ορυχείων, ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε στο γραφείο του στη Χαλκοκονδύλη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής Γ. Σκινδήλια για την αναζήτηση λύσης που αφορά το χρέος των 31, 8 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι οι συνέπειες της άρσης της εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαλυβουργική μετατίθενται για τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου. 
Στην ανακοίνωση επικαλείται δέσμευση του κ. Σκινδήλια ότι «ύστερα από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της Χαλυβουργικής, θα υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρές προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα 10.12.018». Ανακοίνωσε επίσης ότι κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Χαλυβουργικής να τους ενημερώσει αναλυτικά για το πρόβλημα. «Η διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την ελπίδα ότι, εφόσον επιδειχθεί η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα εκ μέρους της ιδιοκτησίας της Χαλυβουργικής, μπορεί να βρεθεί λύση. [...] Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Στο θέμα της ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ δεν χρειάστηκε επί του παρόντος να ανακαλέσει την απόφασή της για άρση της εκπροσώπησης από πελάτη της, κι αυτό γιατί η μεταλλευτική βιομηχανία έχει απαντήσει ήδη με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, οπότε θα αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι την εκδίκασή τους για μια λύση με βάση τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση. Αυτό που με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει είναι το να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο, καθώς οδεύουμε σε προεκλογική περίοδο, και αυτό το έκανε γνωστό με σαφήνεια προς την πλευρά της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης καλείται ουσιαστικά να ισορροπήσει από τη μια την προστασία του ιδίου από πιθανές νομικές συνέπειες για τη ζημία που προκύπτει για τη ΔΕΗ από τα χρέη της ΛΑΡΚΟ, που έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, και από την άλλη τις πολιτικές επιταγές των προϊσταμένων του. Οι υποθέσεις ΛΑΡΚΟ και Χαλυβουργικής έχουν οξύνει την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και ειδικά με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, που άνοιξε με αφορμή τις νέες συμβάσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η θέση του κ. Παναγιωτάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς πιέζεται αφενός από την κυβέρνηση να συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί προβληματικές βιομηχανίες χωρίς να πληρώνεται και αφετέρου από τους ξένους θεσμικούς που απαιτούν δραστικά μέτρα για την εξόφληση των χρεών της ΛΑΡΚΟ, υπό το βάρος μάλιστα εισαγγελικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για την τιμολόγηση της ΛΑΡΚΟ όσο και για την τιμολόγηση των βιομηχανιών υψηλής τάσης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να μην αγγίζει το πρόβλημα ΛΑΡΚΟ, η οποία ακόμη και με μηδενικό κόστος ρεύματος εξακολουθεί να συσσωρεύει ζημίες. Η πορεία της μεγαλύτερης βιομηχανίας νικελίου της Ευρώπης και από τις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως, μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη.


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Έντυπη εκδοση

Απo: kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους