Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ιδιώτες σε ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και φυσικό αέριο οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Επιπλέον ιδιώτες στη ΔΕΗ, κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ μετά τις πρώτες τιμολογιακές κινήσεις που σηματοδότησαν την επιβάρυνση των λαϊκών καταναλωτών στο πλαίσιο των επιπτώσεων από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις.
«Να την καταστήσουμε ελκυστική στους υποψήφιους επενδυτές» δηλώνει για τη... 






ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή» και εξηγεί ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι να μετατραπεί η επιχείρηση και σε εργαλείο για την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αναφέρει πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στοχεύουν «στην εξέρευση κεφαλαίων που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ». Για αυτό το λόγο δηλώνει ότι «δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ».

Λουκέτο σε λιγνιτικές μονάδες

Επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει λιγνιτικές μονές εντός του 2020 λέγοντας πως «αποσύρονται βαθμιαία ορισμένες λιγνιτικές μονάδες» και για τους εργαζόμενους αναφέρει ότι «προωθούνται στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι για να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης». Προσθέτει ότι το κλείσιμο «θα ξεκινήσει από τις μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 600MW, και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ, ισχύος 300 MW». Προσθέτει ότι «η απόσυρση θα προχωρήσει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020».
Προαναγγέλλει νομοσχέδιο τον Οκτώβριο για «την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απαλλαγή τις ΔΕΗ από τους περιορισμούς των πρώην ΔΕΚΟ.

Πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ

Οι κινήσεις του υπουργείου δεν περιορίζονται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Κ. Χατζηδάκης δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πώληση μέρους της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας ότι ετοιμάζεται "λύση" «νομικώς αποδεκτή αλλά και ταυτόχρονα ελκυστική για όσους επενδυτές θα ήθελαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».
Επίσης αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και θα γίνει νέος διαγωνισμός για την πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με τον όμιλο «Λάτση».


 Απο: 902.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους