Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΟΚΡΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ

 ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΟΚΡΩΝ

Αταλάντη 06/08/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη πόλη της Αταλάντης βιώσαμε αυτό που πάρα πολύ φοβόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το γεγονός της εκδήλωσης της φωτιάς στο περιαστικό δάσος τρόμαξε τον λαό της πόλης μας, μιας και το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν πολύ κοντά στα σπίτια.

Με την κινητοποίηση που έγινε από την Πυροσβεστική ,το Δήμο , την Περιφέρεια και συμπολιτών μας τελικά η φωτιά οριοθετήθηκε αφού βέβαια στο πέρασμα της έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης από έναν πνεύμονα ζωής της πόλης μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατεύθυνση του ανέμου ήταν τέτοια ώστε τα μέτωπα της φωτιάς να μην έχουν κατεύθυνση προς το πευκόφυτο δασύλλιο του Οσίου Σεραφείμ και προς τα σπίτια της πόλης, όπου φοβόμαστε ότι θα ζούσαμε τραγωδίες όπως στο Μάτι.

 

 

 

Διαπιστώσαμε ότι μετά το τέλος της επιχείρησης για την κατάσβεση η Δημοτική Αρχή ασχολείται με το κίνητρο που προκάλεσε την φωτιά και την απονομή ευθυνών, με το οποίο βέβαια δεν διαφωνούμε. Πρέπει όμως να γίνει και μια συζήτηση για τις ευθύνες που έχει :

  1. Το κράτος, η Περιφέρεια, ο Δήμος για την ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία συνολικά στο Δήμο Λοκρών.

  2. Για την υποχρηματοδότηση τα τελευταία 11 χρόνια από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, για την ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής, Δασαρχείων σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.

Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει στον Δήμαρχο από τον Μάρτιο την κακή κατάσταση των ορεινών δρόμων, τις ανύπαρκτες πλέον αντιπυρικές ζώνες και την εγκατάλειψη στα δάση της περιοχής μας. Σημειώνουμε ότι στο τμήμα του βουνού που εκδηλώθηκε η φωτιά, οι δρόμοι πρόσβασης είναι στη χειρότερη κατάσταση προς το Όρος Ρόδα κάτι που διαπίστωσαν και οι δυνάμεις που έδρασαν για την κατάσβεση της φωτιάς. Για όσους δεν γνωρίζουν σημαντικό είναι να τονίσουμε για άλλη μια φορά ,ότι μετά την ΚΥΑ της 31/3/2017 της προηγούμενης κυβέρνησης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος μετά τη φωτιά του Μαρτίνου, προβλέπεται με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου το ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ να αναδιαρθρωθεί και να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Νέας Οδού στον κόμβο της Σκάλας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λοκρών έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23/10/2019 ως εξαιρετικά επείγον το θέμα που έχει προκύψει με το Π.Κ. Αταλάντης και εξηγήσαμε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σημαντικό κομμάτι της δύναμης θα απασχολείται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εταιρείας.

Σήμερα και μετά την εκδήλωση της φωτιάς φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ το κάλεσμα που απευθύναμε στους φορείς της πόλεις μας ,σε συλλόγους , σωματεία και συνολικά στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, της άμεσης κινητοποίησης και της οργάνωσης αγώνα ενάντια σ΄αυτήν την εξέλιξη.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επούλωση των πληγών από τη φωτιά στην περιοχή με άμεσα μέτρα όπως:


  1. Καθαρισμός σχαρών και υπονόμων γιατί προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

  2. Άμεση κατασκευή ορεινής υδρονομίας στο περιαστικό δάσος της πόλης μας.

  3. Μελέτη και επιτάχυνση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

  4. Πρόβλεψη για την οικονομική ενίσχυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της συγκεκριμένης περιοχής.

  5. Οργανωμένη και μελετημένη σε συνεργασία με τους δασολόγους του Δασαρχείου δενδροφύτευση της καμένης έκτασης.

Τέλος επισημαίνουμε ότι άλλη μια «βόμβα» για την εκδήλωση πυρκαγιάς μέσα στην πόλη της Αταλάντης αποτελεί ο επίσημος σκουπιδότοπος του Δήμου απέναντι από το κτίριο της Αστυνομίας, στην είσοδο της πόλης που παρέλαβε ως «προίκα» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον μεγαλώνει με σταθερά βήματα όπως διαπιστώνουν όλοι οι συμπολίτες μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν εκφράζεται μόνο μέσω των δημοτικών συμβουλίων αλλά κυρίως μέσα από την αγωνιστική διεκδίκηση και συμπόρευση με τον λαό της Λοκρίδας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν και των ντόπιων εκφραστών τους……..


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θωμάς Καρατράντος

Χρίστος Λυγδής

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους