Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Χατζηδάκης / Ιδιωτικοποιεί άρον - άρον ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ

Στόχος της κυβέρνησης είναι τον Οκτώβριο να ξεκινήσει ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Η σειρά της ΛΑΡΚΟ για το “σπάσιμο” και το ξεπούλημά της ήρθε, ενώ επόμενη στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων είναι η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού της χώρας, όπως προκύπτει από σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ, που μόνο στόχο έχει να επιταχύνει τις διαδικασίες πώλησης.

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ, προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης... 

 

 

 

 

με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ στο ΤΑΙΠΕΔ της διεξαγωγής διαγωνισμού για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που κρίθηκαν τελεσιδίκως, με διαιτητική απόφαση, ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι. Συναφώς θα προσδιοριστούν οι βασικοί όροι της συνεργασίας Δημοσίου-ΤΑΙΠΕΔ και της σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή για την υλοποίηση του διαγωνισμού και τον συντονισμό με τη διαγωνιστική διαδικασία.

Επίσης, στη απόφαση θα προσδιορίζονται και τα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον διαγωνισμό υπάρχει η διατύπωση “στον επικρατέστερο υποψήφιο” και όχι στον “πλειοδότη”, όπως προβλεπόταν στη ρύθμιση του περασμένου Φεβρουαρίου για τη ΛΑΡΚΟ, προϊδεάζοντας για τις προσδοκίες... Ο διαγωνισμός αναμένεται να εκκινήσει εντός του Οκτωβρίου.

Ο διπλός διαγωνισμός -για τον οποίο ο δρόμος “άνοιξε” μετά την απόφαση της διαιτησίας ότι το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο- θα αφορά τα πάγια που ανήκουν στην εταιρεία (εργοστάσιο Λάρυμνας) και τις παραχωρήσεις του Δημοσίου, δηλαδή τα ορυχεία. Βάσει της διάταξης του περασμένου Φεβρουαρίου, εφόσον δεν μεταβιβαστεί σε διάστημα ενός έτους (περίπου Ιούνιος 2021) το 75% του ενεργητικού σε επενδυτή, τότε θα κατατεθεί αίτημα πτώχευσης.

Απόφαση

Αναφορικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, η τροπολογία προβλέπει ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την έγκριση της Μεθοδολογίας Υπολογισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Δικτύου, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή της, μπορεί να εκδίδεται δύο μήνες νωρίτερα από την ημερολογιακή έναρξη του πρώτου έτους της Ρυθμιστικής Περιόδου 2021-2024. Η απόφαση Ρύθμισης Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας για την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο εκδίδεται έως τις 31.3.2021, αλλά με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, και το απαιτούμενο και το επιτρεπόμενο έσοδο του 2021 που εγκρίνονται με την απόφαση αυτή επίσης αφορούν το σύνολο του έτους 2021.

Όπως αναφέρεται, κατ' εξαίρεση για την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο Διανομής, η εύλογη απόδοση που αναγνωρίζεται επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης μπορεί να καθορίζεται και να εγκρίνεται αυτοτελώς, μέχρι τις 31.12.2020, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ και σχετικής ειδικής απόφασης της ΡΑΕ, που μπορεί να προηγείται της έκδοσης απόφασης.

Ενίσχυση της... "προίκας"

Η εκ των προτέρων γνώση του εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ σε επίπεδο τετραετίας θεωρείται βασικό συστατικό για τη... διασφάλιση των επίδοξων αγοραστών του διαχειριστή, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είναι προ των πυλών.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη ρύθμιση του εσόδου μακροπρόθεσμα και να ισχύσει αναδρομικά όλο το επόμενο έτος, που ξεκινά το νέο καθεστώς. Σημειώνεται ότι, πέραν της αξίας των παγίων που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι σήμερα τα έσοδά του ανέρχονταν σε 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, παρά τη συστηματική απαξίωση του ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση Ν.Δ. ενισχύει την “προίκα” για τους επενδυτές: σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης το έργο των 7,5 εκατ. “έξυπνων” μετρητών, προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ...

Κινητοποιήσεις

Σε εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση στη Λάρυμνα προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στις 17 Οκτωβρίου. Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, όπως είναι σήμερα, σταματά το πολύ μέχρι το τέλος του έτους, τονίζουν τα σωματεία τους, ζητώντας συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

 

Aπο: avgi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους