Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ε.Α.Μ - Για μας είναι δεδομένο. Ο αγώνας μπορεί να διασφαλίσει αυτά που απαιτούμε...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:  

Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

ΛΑΡΚΟ 22 Ιουνίου 2021

                      Ανακοίνωση

Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή, όχι στην κωλυσιεργία, stop εδώ και τώρα στην υπονόμευση Ο διάλογος που έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Ότι έχουμε και συζητάμε, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων. Δυστυχώς, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, η υποχώρηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ στις πιέσεις που ασκούνται από τα πάνω, από κόμματα, ΓΣΕΕ και διάφορους μηχανισμούς, η πραγματοποίηση αρχαιρεσιών είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, 

 

 

 

όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση στις 6 Ιουνίου 2021. Εκεί, με μαζική συμμετοχή θα πρέπει να αποφασιστεί από τους εργαζομένους η συνέχιση του αγώνα και η πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου ότι, «το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. που είχε προγραμματιστεί για τις 25/6» και προς αποκατάσταση της αλήθειας, τοποθετούμαστε ως εξής:

 

Για το ΕΑΜ το κυρίαρχο δεν είναι οι αρχαιρεσίες και «η καρέκλα», μην κρίνουν σύμφωνα με την σκέψη τους. Είναι η συνέχιση του αγώνα. Όλοι βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των σχεδίων για τη ΛΑΡΚΟ, έχει φτάσει σχεδόν στην τελική φάση, στη φάση που θέλουν να σουλατσάρουν οι επενδυτές μέσα στο εργοστάσιο και να μας «δουν στα δόντια», να μας βγάλουν έξω από το σπίτι μας. Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο τι θα κάνει για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Απαντήσεις σε αυτά θέλουν οι εργαζόμενοι, αυτή είναι η απόφαση Γ.Σ. και ψηφισμάτων και όχι αναμονή για παζάρι για το τι «μπορεί να περιέχει» το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο», δηλαδή η μετά απολύσεων περίοδος.

 

Από τη μία διάφοροι Κυβερνητικοί μηχανισμοί διαρρέουν ότι «μέχρι τις 30/6 η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, θα μας αποζημιώσουν κλπ» και από την άλλη η στάση της πλειοψηφίας, ενώ παραδέχεται ότι διαρρέουν αυτά τα σενάρια, είναι να περιμένουμε τη συνάντηση με το υπουργείο εργασίας. Ποια συνάντηση; Έχει οριστεί καμιά συνάντηση; Υπενθυμίζουμε τι μας είπε τελευταία φορά η γραμματέας του υπουργείου εργασίας: «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμα που έχουν εάν αυτό δεν αλλάξει. ενδεχομένως μέχρι 30 Ιουνίου να έχουν μία εικόνα για να μπορούν να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα».

 

Τα δεδομένα είναι αυτά που ηδη μας έχουν ανακοινώσει: «κάποια στιγμή θα απολυθείτε όλοι, θα αποζημιωθείτε με βάση το νόμο του 2012, αν υπάρξει επενδύτης Θα διαλέξει όσους Θέλει και με τους όρους που Θέλει, όσοι είναι 59 ετών θα μπουν σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης και όσοι δεν απορροφηθούν σε ποονοάυυατα επανένταξης στην εονασία». Από πού προκύπτει η καλλιέργεια αυταπατών και η κωλυσιεργία; Περιμένουμε κάτι;

 

Από αυτή την άποψη, για την εξυπηρέτηση και τη συνέχιση του αγώνα, κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται να γίνουν αρχαιρεσίες. Οι εκλογές σε καμία περίπτωση δεν είναι «διάσπαση του σωματείου». Αντίθετα, είναι η διαδικασία ενότητας, μεγάλης συμμετοχής και τοποθέτησης των εργαζομένων, αναφαίρετο δημοκρατικό τους δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι σε αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής τους, στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ, επιβάλλεται να επιλέξουν τι διοίκηση θέλουν στο σωματείο. Μπροστά μας έχουμε την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής. Επιβάλλεται, με την «νωπή» εντολή, να εκλεγεί ένα Δ.Σ. που θα το εμπιστεύονται, που θα το ακολουθούν.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η πραγματοποίηση αρχαιρεσιών ήταν δέσμευση που είχαν πάρει όλοι οι συνδικαλιστές στις προηγούμενες Γ.Σ., σημειώνοντας ότι «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες πανδημίας Θα πραγματοποιήσουμε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων». Στις 7/6 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. και ομόφωνα αποφασίσαμε «στις 25/6 να πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.». Στις 14/6 πραγματοποιήσαμε νέο Δ.Σ., όπου στην παρατήρηση του ΕΑΜ «γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ομόφωνη απόφαση για την πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ», οι συνάδελφοι που απαρτίζουν το προεδρείο μας είπαν, «έχουμε χρόνο μπροστά μας, θα την ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα».

 

Στις 22/6 πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ, που πήρε θέση για «το πώς θα πάμε στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.». Η εισήγηση ττου έκανε η ΔΑΚΕ και συμφώνησαν όλοι οι συνδυασμοί πλην του ΕΑΜ και ΕΝΩΣΥ, ήταν «να συμφωνήσουμε τα μέλη του Δ.Σ για παράταση των αρχαιρεσιών». Η «επιχειρηματολογία» ήταν ότι, «μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε συνάντηση με το υπουργείο εργασίας για να μας πει το κοινωνικό πακέτο. Σύμφωνα με το καταστατικό, αν πάμε σε εκλογές δεν θα μπορεί το απερχόμενο Δ.Σ. να διαπραγματευτεί. Ο νέος νόμος μας απαγορεύει να κάνουμε εκλογές αν δεν τις κάνουμε σύμφωνα με αυτόν. Ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση εξάπλωσης της πανδημίας, γιατί δώσαμε παράταση των αρχαιρεσιών τον Οκτώβρη και δεν δίνουμε και τώρα; Τι άλλαξε; Αν προκηρύξουμε εκλογές οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν λόγω καλοκαιριού» κλπ.

 

Το ΕΑΜ διαφωνώντας και απαντώντας στα «επιχειρήματα» που ανέπτυξαν όλοι οι συνάδελφοι συνδικαλιστές αυτής της λογικής, τοποθετηθήκαμε και προτείναμε τα εξής:


 

Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 21, παράγραφος 3) είναι ψέμα η «επιχειρηματολογία» που λέει ότι «αν πάμε σε εκλογές δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το απερχόμενο Δ.Σ.».

 

Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 14, παράγραφο 1) έχουμε δεσμεύσεις που έχουμε πάρει από το κυρίαρχο σώυα των ποοηνούυενων ΓΣ (ότι θα πάμε σε εκλογές μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες), άρα είμαστε υποχρεωμένοι, το Δ.Σ να προκηρύξει τις αρχαιρεσίες.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, δεν είναι υποχρεωτική η παράταση (ν. 4808/2021, άρθρο 133). Δυσκολία και επικινδυνότητα για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών δεν υπάρχει όπως τον Οκτώβριο που ήταν σε έξαρση η πανδημία. Σήμερα, μεγάλος αριθμός των εργαζομένων είναι εμβολιασμένοι, έχουν απελευθερωθεί τα πάντα π.χ συναυλίες, θέατρα,, ταβέρνες, κλπ}

 

Ως προς την εφαρμογή των διατάξεων που βάζει το εργασιακό έκτρωμα που ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες στη Βουλή, δεν έχει βγει ακόμη η εγκύκλιος εφαρμογής. Δεκάδες σωματεία σε όλη την χώρα πραγματοποιούν εκλογές, όπως γνώριζαν ως σήμερα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι διορίζουν κανονικά δικαστικούς . Ανεξάρτητα όυακ από αυτό, θυυιΖουυε ότι «δεσυευτήκαυε στους εοναζόυενους πως στην πράξη δεν θα αφήσουυε να εΦαουοστεί το έκτοωυα». (Εκτός εάν κάναμε δυο πανελλαδικές απεργίες με το περιεχόμενο της ΓΣΕΕ που συνδιαμόρφωσε το έκτρωμα με τον ΣΕΒ και την Κυβέρνηση). Δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση το σωματείο της ΛΑΡΚΟ να γίνει «λαγός» στην εφαρμογή του. Έχουμε το χρονικό περιθώριο να κάνουμε τώρα τις αρχαιρεσίες, με τον τρόπο που γνωρίζουμε και το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί, θα δει, σε συνεννόηση με άλλα σωματεία της χώρας μας, το πώς θα αντιμετωπίσει τις αντεργατικές αντισυνδικαλιστικές διατάξεις.

 

Μετά από αυτή την αντιπαράθεση επιχειρηματολογίας στο Δ.Σ., ενώ αναπτύχθηκε ότι κανένα ΔΣ δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τη διαιώνιση του, έγινε 2ος κύκλος ομιλιών και εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα (μόνο εκεί) να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. στις 6 Ιουλίου, όπου οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για την ενδεχόμενη συνάντηση και θα αποφασίσουν το πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα αποφασίσουν αν θα πάμε σε αρχαιρεσίες ή θα δώσουμε παράταση στο Δ.Σ.

 

Το ΕΑΜ ξεκαθάρισε στο Δ.Σ. ότι οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν γρήγορα, παράλληλα με αγώνα και χωρίς καμία κωλυσιεργία, αυτό προτείνουμε και για τη Γενική Συνέλευση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν «αποφασίσαμε ομόφωνα την αναβολή της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ.».

 

Για μας είναι δεδομένο. Ο αγώνας μπορεί να διασφαλίσει αυτά που απαιτούμε. Από αυτή την άποψη, σας καλούμε όλους και όλες στη Γ.Σ. Σας καλούμε με τη στάση και την τοποθέτηση σας, να αποφασίσουμε τη συνέχιση του αγώνα, παράλληλα την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών. Χρονικά είναι η κατάλληλη στιγμή να τις πραγματοποιήσουμε. Τις εξελίξεις, από ότι φαίνεται, 8α τις έχουμε μετά τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εχουν επιλέξει και εμπιστευτεί με «νωπή» εντολή, το Δ.Σ. που θα «κρατήσει το τιμόνι» σε αυτές τις δύσκολες εξελίξεις.

 

Για το Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο 

ΖΥΓΟΠΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους