Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Η αλληλεγγύη και η συμμετοχή μας στην πανελλαδική στάση εργασίας δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική. Σήμερα ο συνάδελφος, αύριο εμείς...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:  

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ  

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84 ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 / 44437 ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164 somatiolarcosel(@gmail.com

Αρ. Πρωτ.:-139-                24/8/2021 

 

Ανακοίνωση

 


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μας με τα εξής θέματα:

1.  Προετοιμασία για τις θέσεις μας και τη στάση που θα κρατήσει το Δ.Σ. στη συνάντηση με την κυβέρνηση,
εάν και εφόσον αυτή πραγμαρποιηθεί σύμφωνα με τη δέσμευση που μας είχε δώσει (29 Ιουλίου 2021).

2.     Στα πλαίσια της αλληλεγγύης συμμετοχή πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν οι μεταλλωρύχοι την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021.

 

Για το πρώτο θέμα:

 

 

 

Με απόφαση του Δ.Σ. στάλθηκε επιστολή και καλούμε τα αρμόδια υπουργεία της Κυβέρνησης να ορίσουν ημερομηνία τόπο και ώρα συνάντησης ή τηλεδιάσκεψης. (Αναμένουμε απάντηση).

 

Οι θέσεις μας είναι οι αποφάσεις των Γ.Σ. Είναι τα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από τον 20μηνο αγώνα. Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δύο φορές γραπτώς στο κοινοβούλιο.

 

Επιδιώκοντας να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν μέσο από μαζικές διαδικασίες, Γ.Σ. κ.α., με επιχειρήματα θα επιδιώξουμε η Κυβέρνηση να μας δώσει γραπτώς την δική της πρόταση για ότι αφορά τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Την διασφάλιση και την τήρηση από την πλευρά της, όλων των υποχρεώσεων που έχει απέναντι μας, ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος.

 

Σε αυτή τη βάση, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί συνάντηση, εάν και εφόσον μας δώσει γραπτώς την πρόταση της, άμεσα το Δ.Σ. θα την εκτιμήσει και θα προκηρυχθεί Γ.Σ. για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.

 

Για το δεύτερο θέμα και τη συμμετοχή μας στη 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας που πραγματοποιούν οι μεταλλωρύχοι την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021. το σωματείο αποφάσισε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να συμμετέχουν πραγματοποιώντας στάση εργασίας την τελευταία ώρα της κάθε βάρδιας. (Μία ώρα δηλαδή ανά βάρδια).

 

Συνάδελφοι

 

Στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ 20 μήνες έχει εκφραστεί η αλληλεγγύη από τον Έβρο έως την Κρήτη. Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκατοντάδες σωματεία από όλη τη χώρα και το εξωτερικό είναι δίπλα μας, παρόν και μπροστά σης κινητοποιήσεις, έχουν κάνει δική τους υπόθεση την υλοποίηση των δίκαιων και τίμιων αιτημάτων μας.

 

Κομμάτι αυτής της αλληλεγγύης είναι τα αδέλφια μας οι μεταλλωρύχοι που ως εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ έχουμε απέναντι μας τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (Σ.Μ.Ε.), ένα από τα πιο «σκληρά κομμάτια» του κεφαλαίου της χώρας μας. ΛΑΡΚΟ από τον Μποδοσάκη έως και σήμερα είναι μέλος του Σ.Μ.Ε.)

 

Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ έχουν άμεσες σχέσεις με τα σχέδια και τις ορέξεις του ΣΜΕ. ο οποίος, αξιοποιώντας τον νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη και βάζοντας για «λαγό» την πολυεθνική εταιρεία EDILMAC (εργολάβου της Ελληνικής Χρυσός στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής) πραγματοποίησε την τρομοκρατική και παράνομη απόλυση του Συναδέλφου Ν. Τζανετη Προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους της Διοίκησης της ΟΜΕ.

 

Ο λόγος απόλυσης: «Ο πρόεδρος του σωματείου δεν έκανε καλά τη δουλειά που του έλεγε ο εργοδότης».

 

Τι δεν έκανε; Ο συνάδελφος ήταν τεχνικός ασφαλείας και δεν έκανε «τα στραβά μάπα» στο έγκλημα Το σωματείο του παλεύει καθημερινά για ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας μέσα στις στοές, για αερισμό, υποστύλωση των επικίνδυνων σημείων κτλπ.

Η απόφαση της πανελλαδικής κινητοποίησης πάρθηκε, εφόσον έχουν βγει άκαρπες όλες οι μέχρι σήμερα απόπειρες επίλυσης του ζητήματος μέσα από διάλογο. Εργοδότης, ΣΜΕ και κυβέρνηση, δεν συζητούν για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου, ενώ παράλληλα απαξιώνουν την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

 

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε (13/8) αναδείχθηκε ότι οι απόλυση δεν είναι ξεκομμένη. Οι επιχειρηματίες της εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων ετοιμάζονται για «μεγάλες μπίζνες». Τρίβουν τα χέρια τους για μεγάλα κέρδη που θα βγουν μέσα από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργατών.

 

Δε θέλουν σωματεία, δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να παίρνουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δεν θέλουν ΣΣΕ, δεν θέλουν να έχουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα.

 

Θέλουν, όπως μας λέει και η κυβέρνηση «να διαλέγουν όσους θέλουν, όποτε θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

 

Σε αυτές τις «business» η εκποίηση των φιλέτων της ΛΑΡΚΟ θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

 

Κυβέρνηση και εργοδότες υπολογίζουν όμως χωρίς εμάς που με το αίμα και τον ιδρώτα μας παράγουμε τον πλούτο.

 

Η αλληλεγγύη και η συμμετοχή μας στην πανελλαδική στάση εργασίας δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική. Σήμερα ο συνάδελφος, αύριο εμείς. Αν δεν υπάρξει επαναπρόσληψη, θα κλιμακώσουμε.

 

                                         ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

 

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους