Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ!

Κείμενο που συντάχθηκε για τις ανάγκες της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Ανέργων στα ΜΜΕ στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους.
 
Του ΑΠΟΣΤΟΛOY ΚΑΨΑΛΗ
Είναι πλέον σαφές ότι στα χρόνια του «Μνημονίου» οι (δυσάρεστες) εκπλήξεις για τους εργαζόμενους της χώρας δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ήδη, ένας μεγάλος αριθμός βασικών κανόνων της εργατικής νομοθεσίας έχει υποστεί μια πρωτοφανή σε ταχύτητα και σε βάθος θεσμική απορρύθμιση, έτσι ώστε ελάχιστα να είναι πλέον τα πεδία αυτού του κλάδου του δικαίου, τα οποία έχουν μείνει (προς το παρόν) στο απυρόβλητο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο 2ο επικαιροποιημένο μνημόνιο- «Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».Το τελευταίο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιφέρει ένα ακόμη ολέθριο –όχι όμως απρόσμενο- πλήγμα στους μισθωτούς της χώρας, θα πρέπει να αξιολογηθεί με διπλό τρόπο.
Πρόκειται, κατ' αρχήν, για ένα απαραίτητο μέσο προς επίτευξη ενός απώτερου στόχου, ένα κομβικό εργαλείο για να «κλειδώσει» σύντομα τον νέο εργασιακό πρότυπο που οραματίζονται επί σειρά ετών οι νέο-φιλελεύθερες ελίτ και εφαρμόζουν με υποδειγματική επιμέλεια η κυβέρνηση και η τρόικα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο δεν θα πρέπει να ειδωθεί και να κριθεί αυτοτελώς, παρά σε συνάρτηση με τις προγενέστερες ανατροπές στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο και στα πλαίσια των αντεργατικών ρυθμίσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την νέα διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2009. Σε σχέση, δηλαδή, με όσα έχουν ψηφιστεί και κυρίως με αυτά που επίκεινται.
 

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ
 
Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών στα επίσημα κείμενα της Ε.Ε -και μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο- το πρότυπο της κανονικής/ τυπικής εργασιακής σχέσης θεωρείται η αιτία όλων των δεινών της οικονομίας. Η πλήρης μισθωτή σχέση εργασίας αορίστου διάρκειας, το σταθερό ωράριο, η εξασφάλιση ικανοποιητικής αμοιβής και κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζονται ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και εν τέλει για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και ολόκληρων κρατών.
Με τους πρόσφατους νόμους 3833, 3844, 3845, 3846, 3847, 3863, 3871 εισάγονται στην ελληνική έννομη τάξη διατάξεις που αποσκοπούν στην επέκταση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που καθιερώθηκαν στην Ελλάδα από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού από το 1990 και μετά. Αυτές οι καινοτομίες εντάσσονται στα πλαίσια εγκαθίδρυσης μιας flexicirity αλά ελληνικά ως βασικού πυλώνα λειτουργίας της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Βασικό χαρακτηριστικό της ιδιαιτερότητας της ελληνικής εκδοχής της ευελασφάλειας είναι η πλήρης παραγνώριση των εργατικών προτάσεων -ακόμη και των πιο τεκμηριωμένων και εμπεριστατωμένων- και ιδίως η απουσία και της παραμικρής βούλησης για (ουσιαστική) συλλογική διαβούλευση με τις εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις.
Κατά συνέπεια, η υποβάθμιση του ρόλου και της ισχύος των συλλογικών οργάνων της εργατικής πλευράς αναδεικνύεται σε αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση του σχεδίου πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η διαπραγμάτευση ακόμα δε και η απλή ενημέρωση των συνδικάτων των εργαζομένων είναι εμπόδια σε αυτόν τον σχεδιασμό.
Έτσι, η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην εδραίωση ενός καινοτόμου προτύπου εργαζομένου δια της αποδυνάμωσης της διαπραγματευτικής ισχύος των συνδικάτων και δια της απαξίωσης των συλλογικών εργασιακών σχέσεων. Ο «νέος» εργαζόμενος θα είναι ημι-απασχολούμενος, υπο-αμειβόμενος, προσωρινά απασχολούμενος, απομονωμένος, ασυνδικάλιστος και όμηρος της εργοδοτικής πλευράς με ελάχιστες -εάν όχι μηδενικές- προοπτικές (αξιοπρεπούς) συνταξιοδότησης στο τέλος ενός μαρτυρικού επαγγελματικού βίου.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΕΛΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Για να είναι εφικτή σε ατομικό επίπεδο η μετατροπή της επαγγελματικής σχέσης σε ζούγκλα είναι απαραίτητο να αλλοιωθεί το συλλογικό εργατικό δίκαιο.
Πρώτο μέλημα του μνημονίου και πολλών νόμων (3833, 3845, πολυνομοσχέδιο) ήταν η κατάργηση της παραδοσιακής ιεραρχικής δομής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με πανομοιότυπα επαναλαμβανόμενη διατύπωση σε πολλά νομικά κείμενα, οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επιτρέπεται, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, να παρεκκλίνουν μεταξύ τους χωρίς περιορισμούς.
Δεύτερον, διαβρώθηκε η έννοια του κατώτατου μισθού, αρχικά σε εθνικό επίπεδο με την σύμβαση πρώτης απασχόλησης των 592 ευρώ (ν. 3863) και εν συνεχεία σε κλαδικό επίπεδο (πολυνομοσχέδιο), με δύο τρόπους: α) με την πρόβλεψη ότι με ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας (εεσσε) μπορούν να συμφωνούνται αποδοχές κάτω και από όσα ορίζονται στην κλαδική σύμβαση και μέχρι το όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (εγσσε- 740 ευρώ) και β) την ρητή κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση σύγκρουσης διατάξεων της (ειδικής) επιχειρησιακής σσε και της κλαδικής.
Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκε η διατήρηση των αποδοχών σε χαμηλά επίπεδα μέσα από την αντι-συνταγματική διάρρηξη της συλλογικής αυτονομίας και της θεσμικής κατοχύρωσης της προτεραιότητας των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ως μέσο καθορισμού του ύψους των αποδοχών.
Έτσι, προβλέφθηκε: α) το πάγωμα των αυξήσεων και η μείωση μισθών και επιδομάτων σε επιχειρήσεις του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε επιχορηγούμενες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (ν. 3833, 3845, 3847) και β) το πάγωμα των αυξήσεων και στον (υπόλοιπο) ιδιωτικό τομέα μέχρι τα μέσα του 2011, ενώ εξασφαλίστηκε για τα επόμενα χρόνια ανώτατο όριο αυξήσεων κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Η τελευταία εξασφάλιση επιτεύχθηκε με την αυξημένη τυπική ισχύ που δόθηκε στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ν. 3871), με την οποία συνδέθηκε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αυξήσεων για τα δεύτερα εξάμηνα των ετών 2011 και 2012 με τα προβλεπόμενα σήμερα όρια του ευρω-πληθωρισμού για τα εν λόγω μελλοντικά χρονικά σημεία (ήτοι 1,7% και 1,5% αντίστοιχα). Βέβαια, η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο στις διαιτητικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τον ΟΜΕΔ και όχι στο σύνολο των συλλογικών συμβάσεων που θα συνάπτονται ελεύθερα από τις δύο πλευρές.
Όμως, προκειμένου να παγώσουν στην πραγματικότητα οι αυξήσεις στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, επινοήθηκε η καινοτομία της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής της εργοδοτικής πλευράς στην διαιτησία (πολυνομοσχέδιο - με παράλληλη μάλιστα αναστολή του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων για 10 ημέρες), όταν σήμερα είναι εξασφαλισμένη η μηδενική αύξηση και η σχεδόν μηδενική αύξηση για τα επόμενα 2,5 χρόνια μέσω διαιτητικών αποφάσεων.
Τέλος, το εκδικητικό χτύπημα στα συλλογικά εργατικά δικαιώματα ολοκληρώθηκε με την αλλοίωση της κοινωνικής λειτουργίας και της εσωτερικής δομής του ΟΜΕΔ. Πλέον, οι αποφάσεις του θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και να προσαρμόζονται στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και να ρυθμίζουν καταρχήν μόνον τις κατώτατες αποδοχές.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα επίμαχα ζητήματα, η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται μέχρι την επίτευξη αυτόνομη συμφωνίας, υπό τον όρο βεβαίως ότι ο εργοδότης θα επιθυμεί την συνέχιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, η αναγκαία ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών «εταίρων» ως προς την επιλογή και αξιολόγηση του έργου των μεσολαβητών-διαιτητών δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ως προς την ανεξαρτησία που θα μπορούν να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
Κανείς από τους κυβερνώντες δεν πιστεύει σοβαρά ότι οι περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας ή πολύ περισσότερο στην έξοδο από την ύφεση.
Η διάρρηξη όμως του πνεύματος και της ουσίας των κατώτατων αποδοχών ιδίως στις τάξεις των πλέον οργανωμένων κομματιών της εργατικής τάξης, η φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού μισθωτών, άρα η αύξηση του βαθμού εξάρτησης τους από την εργασία με οποιοδήποτε κόστος ή από τα κρατικά προγράμματα «επανένταξης» στην αγορά εργασίας, πλήττουν βάναυσα όχι μόνο το φρόνημα και την αξιοπρέπεια του μισθωτού, αλλά εξανεμίζουν τις προοπτικές συλλογικής (αντί) δρασης του απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα.
Εγκλωβισμένος στο καθημερινό κυνήγι της οικονομικής επιβίωσης και της κοινωνικής αυτοσυντήρησης ο «νέος» εργαζόμενος επιδιώκεται να μην έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει σε κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αναποτελεσματικό και πολιτικά στιγματισμένο σε συνθήκες υψηλών ποσοστών ανεργίας και ευχερούς απόλυσης ακόμη και συνδικαλιστών: να οργανωθεί, δηλαδή, ώστε να διεκδικήσει συλλογικά την βελτίωση των όρων εργασίας του ιδίου και των συναδέλφων του.
Η απελευθέρωση της απόλυσης στα όρια του ασύδοτου μέσα αφενός, από την δραστική μείωση της αποζημίωσης απόλυσης (ν.3863) και αφετέρου, από την κατάργηση της σχετικής υποχρέωσης στο τέλος του πρώτου δωδεκάμηνου όλων των συμβάσεων αορίστου χρόνου (πολυνομοσχέδιο) στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να πειθαρχούν στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου. Αυτές περιλαμβάνουν (πολυνομοσχέδιο) περαιτέρω μείωση του κόστους της μερικής απασχόλησης, ελεύθερη επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες (!) σε ετήσια βάση, διαιώνιση της ομηρίας των δανεισμένων εργαζόμενων στους 36 μήνες και όλες τις άλλες «καινοτομίες» που προβλέφθηκαν με τον ν. 3846 (διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διαθεσιμότητες μακράς διάρκειας κλπ).
Αυτή η νέα εποχή, όσο ζοφερή και αν προδιαγράφεται αντικειμενικά για τον κόσμο της εργασίας θα (επανα)φέρει στο προσκήνιο πρακτικές συλλογικής δράσης και οργάνωσης που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παραδοσιακές, υπό την έννοια ότι αναπτύχθηκαν σε περιόδους παρανομίας των εργατικών διεκδικήσεων, με στόχο ακριβώς την θεσμική κατοχύρωσή που σήμερα ανατρέπεται. Η κατάληψη εργασιακών χώρων στα πλαίσια απεργιακής κινητοποίησης, η απεργιακή φρουρά, η απεργία διαρκείας και αλληλεγγύης, ως μέσα άσκησης πίεσης στον ισχυρό πόλο για την αποδοχή των εργατικών διεκδικήσεων, αλλά ακόμη και η αυτοδιαχείριση επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται από τον εργοδότη, θα συμπεριληφθούν άμεσα στην ατζέντα της αντίστασης (και) στην Ελλάδα.
Οι αγγλόφωνοι εξουσιαστές που έπαψαν να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο των συνδικάτων έναν ισότιμο συνομιλητή και κήρυξαν με κάθε επισημότητα την μονομερή καταγγελία του κοινωνικού συμβολαίου και την λήξη της περιόδου κοινωνικής ειρήνης, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η επίτευξη της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων θα γίνεται στο εξής «by any means necessary».

 *Ο Απόστολος Καψάλης, είναι ερευνητής εργασιακών σχέσεων, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους