Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Θύρα 7: Τριάντα χρόνια από την τραγωδία

Είναι φορές που η μοίρα επιφυλάσσει πολύ άσχημα παιχνίδια… Συμπληρώνονται σήμερα τριάντα χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν 8 Φεβρουαρίου 1981: Του θριαμβευτικού 6-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στο παλιό Καραϊσκάκη, ακολουθεί το μοιραίο δυστύχημα, με 21 φιλάθλους να χάνουν άδοξα τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να βγουν από τη -χωρίς λόγο- μισόκλειστη πόρτα της Θύρας 7 ώστε να συναντήσουν τα ινδάλματά τους…


Οταν μία πολύνεκρη τραγωδία γίνεται κτήμα στην ιστορία μιας ομάδας, βίωμα που τιμάται κάθε χρόνο όχι μόνο στο στενό πλαίσιο ενός συλλόγου, αλλά από όλους όσοι γνωρίζουν και δεν ξεχνούν, τότε 21 ψυχές που παρακολουθούν αμέτρητα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, πλημμυρίζουν τον κάθε φίλαθλο με λογική και αγάπη για αυτό που παρακολουθεί, το ποδόσφαιρο.


Αυτό ήθελαν να παρακολουθήσουν και οι ίδιες το μεσημέρι της 8ης Φλεβάρη του 1981. Και το κατάφεραν. Αλλά η μοίρα είχε δικά της σχέδια. Αποτρόπαια... Η ώρα είχε φτάσει 15:15. Οι 35.450 που είχαν εξασφαλίσει το "μαγικό χαρτάκι", χιλιάδες ακόμη που είχαν εξασφαλίσει είσοδο με διάφορους τρόπους κι όσοι βρίσκονταν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, αδημονούσαν για το εναρκτήριο σφύριγμα του διαιτητή. Οι πιο άτυχοι είχαν στήσει το αυτί στο ραδιόφωνο, από όπου άκουγαν τα πρώτα μαντάτα. Γκολ ο Γαλάκος και οι "ερυθρόλευκοι" μπροστά στο σκορ. Δεύτερο ημίχρονο και στο 53ο λεπτό, ο νεαρός και άπειρος Στέλιος Μανωλάς, αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού μπακ τότε, αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η άμυνα της Ενωσης δεν άντεξε. Γαλάκος, γκολ. Κουσουλάκης, γκολ. Ορφανός, γκολ. Βαμβακούλας, γκολ. Γαλάκος, γκολ. Τελικό αποτέλεσμα 6-0. Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού, μία από τις μεγαλύτερες ήττες της ΑΕΚ.
Η "μαύρη" λίσταΠαναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)


Το πλήθος παραληρεί. Συνθήματα θριάμβου ηχούν στο "Καραϊσκάκη", αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι νικητές πρέπει να γίνουν ένα με το κοινό τους. Να πανηγυρίσουν όλοι μαζί αυτό το κατόρθωμα. Το πιο ζωντανό κομμάτι των φιλάθλων του Ολυμπιακού βρισκόταν στη Θύρα 7. Οι περισσότεροι έτρεξαν ώστε να φτάσουν στην Θύρα 1 και να αντικρύσουν από κοντά τους ήρωες ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Ενας εκ των θεατών γλιστράει σε ένα μαξιλαράκι και κυλάει στα σκαλιά, φτάνοντας μπροστά από την πόρτα. Αυτή, κλειστή για μερικούς, μισόκλειστη για άλλους, εμπόδιζε την αποσυμφόρηση του χώρου. Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο, αφού οι φίλαθλοι έτρεχαν χωρίς να καταλάβουν τι συμβαίνει ακριβώς μπροστά τους.
Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι. Τα νοσοκομειακά έσπευσαν στο χώρο και διεκόμιζαν νεκρούς και τραυματίες στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Στους διαδρόμους το αδιαχώρητο. Οπως και απ’ έξω.
Συγγενείς, φίλοι, εθελοντές και απληροφόρητοι συγκεντρώθηκαν στα πέριξ του νοσοκομείου για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και, κυρίως, τα ονόματα των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα. Η κρατική τηλεόραση και τα ραδιόφωνα είχαν ενημερώσει για την τραγωδία και μετέδιδαν συνεχώς τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και εκκλήσεις για αίμα. Το Κρατικό Πειραιώς κινητοποιείται με τη σειρά του, όπως και το ΚΑΤ.
Η μνήμη των αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από παράγοντες του Ολυμπιακού, απλούς φιλάθλους, παίκτες, τεχνική ηγεσία και από απλούς πολίτες. Κατά το γκρέμισμα του παλαιού "Καραϊσκάκη" για την ανέγερση του καινούργιου, η Θύρα 7 γκρεμίστηκε τελευταία εις μνήμην των θυμάτων. Μάλιστα, στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού με τη Λίβερπουλ, οι φιλαθλοι των δύο ομάδων ανάρτησαν πανό που αναφέρονται στις τραγωδίες που τις συνδέουν. Για τα 96 θύματα του Χίλσμπορο και τα 21 της Θύρας 7.
Στο Τζάνειο καταφτάνει ο Υπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών, κ. Δοξιάδης, οι Υφυπουργοί κκ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχ. Καραμανλής, ακόμα και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Ολοι διατάσσουν εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. Ο χρόνος είναι σημαντικός, όπως και η ανάγκη για αίμα. Ολοι, όμως, βοηθάνε. Γιατροί, αστυνομία και φυσικά ο απλός κόσμος...
Δύο βαριά τραυματίες δεν τα κατάφεραν και ξεψύχησαν στο νοσοκομείο. Αναγνωρίστηκαν και οι άλλοι 19. Σύνολο 21 νεκροί. Εξαγριωμένοι πολίτες έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη ζητούσαν ευθύνες... Δεν άλλαζε τίποτα. Το ρολόι έλεγε 16:58 και ο ήλιος ήταν απλόχερος. Η 20ή αγωνιστική χαρακτηρίστηκε από τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ. Κανείς δεν το θυμάται αυτό. Η 20ή αγωνιστική και όλη η Ελλάδα είχε στιγματιστεί από μία τραγωδία... Με 21 θύματα... Τα θύματα της Θύρας 7...

Η τραγωδία της Θύρας 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους