Μακρινό φαίνεται να είναι το σενάριο της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης των ιατρών και των δικηγόρων, με το οποίο... μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Σύμφωνα με την νέα ερεύνα της Κομισιόν «European Vacancy and Recruitment Report 2014» οι δικηγόροι καταλαμβάνουν την 15η θέση στην λίστα, ενώ εξίσου χαμηλά βρίσκονται και οι ιατροί.
Πιο αναλυτικά...
στον κλάδο της φροντίδας υγείας, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στη Μάλτα, στην Ιταλία και στη Λετονία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που απολύουν στον κλάδο αυτό.
Στον οικονομικό – χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος μέχρι πρότινος προσέλκυε τον μεγαλύτερο βαθμό φοιτητών αλλά και εργαζομένων, οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στη Λετονία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, στην Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Όσον αφορά τον κλάδο των νέων τεχνολογιών, πρωτιά στις προσλήψεις έχουν η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Εσθονία και η Βουλγαρία.
Σχετικά με την ελληνική κατάσταση, η έκθεση «αντικατόπτρισε» τα αποτελέσματα της κρίσης – με την χώρα να σημειώνει πρωτιά στις απολύσεις και αντίστοιχα τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, παράλληλα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.
Ποια είναι, όμως, τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορροφητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας; Στην κορυφή βρίσκονται οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3 εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό – κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).
Αντίστοιχα, οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο – κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία) και παράλληλα κατέχει την 8η τελευταία θέση, ενώ παρουσιάζει και τη χειρότερη επίδοση στις προσλήψεις ανέργων μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε., μιας και από τους 1,2 εκατομμύρια ανέργους, μόλις οι 77 χιλιάδες προσελήφθησαν.
Όσον αφορά τη Γερμανία, η χώρα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε., ξεπερνώντας το 2,5%.
Τα 25 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση:
1.Αναλυτές και προγραμματιστές software
2.Νοσηλευτικό προσωπικό
3. Επαγγελματίες πωλήσεων, marketing και δημ. σχέσεων
4. Νοσοκόμες και μαίες
5. Διοικητικοί Υπάλληλοι
6. Μηχανολόγοι (εκτός των ηλεκτροτεχνικών)
7. Επόπτες εξορύξεων, κατασκευών
8. Υπάλληλοι μεταφορών και καταγραφής υλικού
9.Πανεπιστημιακοί και Ανώτερης εκπαίδευσης καθηγητές
10. Άλλοι επαγγελματίες στον κλάδο της εκπαίδευσης
11. Αγρότες, υλοτόμοι και αλιείς
12. Διοίκηση Επιχειρήσεων
13. Οικονομολόγοι
14. Επαγγελματίες σε κλάδους τέχνης πολιτισμού και μαγειρικής
15. Νομικοί
16. Λοιποί βασικής εκπαίδευσης υπάλληλοι
17. Ιατρο-φαρμακευτικοί τεχνικοί
18. Εξειδικευμένοι γραμματείς
19. Λοιποί επαγγελματίες σχετιζόμενοι με τον κλάδο υγείας
20. Κτηνοτρόφοι
21. Βοηθοί δασκάλων και Βρεφονηπιαγωγοί
22. Λοιποί επαγγελματίες υγείας
23. Αρχιτέκτονες, αναλυτές και designers
24. Τεχνικοί Συστημάτων ελέγχου
25. Ηλεκτρονικοί και τεχνικοί επικοινωνιών
Απο: Tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου