Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τι μπορούν να κάνουν οι επενδυτές της Ασπίς μετά το "πάγωμα" του ΣτΕ

Του Παναγιώτη Στάθη 
 
Μετέωρα είναι τα βήματα που είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν οι σχεδόν 100.000 επενδυτές της Ασπις  Πρόνοια  που έχασαν τα χρήματά τους, μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους παρέπεμψε ουσιαστικά για αποζημίωση στον μηχανισμό  εγγυήσεων ασφαλιστικών εταιριών.

 


Η συνομιλία του Capital.gr με τον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Λαζαράτο, ήταν απολύτως διαφωτιστική, αφού ξεκαθάρισε πως «σε πρώτη ανάγνωση ήταν πιθανόν μια απόφαση - ήττα για τους επενδυτές αφού το δικαστήριο αν εξέδιδε απόφαση υπέρ τους θα έπρεπε να αποζημιωθούν στο 100% με τόκο 6% και θα είχαν στα χέρια τους μια δικαστική απόφαση, δηλαδή ουσιαστικά τίτλο και θα μπορούσαν να εκτελέσουν άμεσα. Τώρα θα πληρωθούν στο 70% της απαίτησης και άτοκα, εφόσον όμως αναγνωριστεί η συνολική οφειλή από το μηχανισμό ο οποίος φυσικά δεν απαρτίζεται από δικαστές και σε ασαφή χρόνο». Επισημαίνει δε πως είναι σε βάρος των επενδυτών το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ξεκάθαρα την οφειλή αλλά τους παραπέμπει στον μηχανισμό ο οποίος θα αποφασίσει τελικά.

Οι λύσεις για τους επενδυτές σε δικαστικό επίπεδο, και εφόσον βέβαια δεν επιλεγεί ο «μονόδρομος» της διεκδίκησης μέσω του μηχανισμού, είναι ελάχιστες και ίσως χωρίς τελικό αντίκρισμα:

-Προσωπικές αγωγές κατά των φυσικών προσώπων, ιδιοκτητών και μελών ΔΣ, των εταιρειών.

-Νέα προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο με τις ίδιες αξιώσεις αποζημίωσης στο 100%, η οποία όμως εφόσον υπάρχει ήδη η απόφαση - πιλότος της Ολομέλειας του ΣτΕ, μοιάζει καταδικασμένη. Τυπικά τα δικαστήρια δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά ουσιαστικά είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μέχρι τελικού βαθμού κρίσης διαφορετική απόφαση.   

-Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, την οποία αναμένεται να αναγγείλουν οι επενδυτές, μπορεί να υπάρξει αφού ολοκληρωθεί η εσωτερική δικαστική κρίση και αυτή δεν θεωρείται ότι έχει κλείσει με την πιλοτική απόφαση του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. 


Ο περίφημος μηχανισμός 
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λαζαράτος, ο μηχανισμός εγγυήσεων, που φαντάζει μονόδρομος για τους επενδυτές, θεσπίστηκε με το άρθρο 2 του ν. 3867/10 και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Δηλαδή ουσιαστικά θεσπίστηκε αποκλειστικά για την περίπτωση τη Ασπίς, το σκάνδαλο της οποία είχε ήδη ξεσπάσει, και υπάρχει ρήτρα δέσμευσης του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει τον μηχανισμό με ποσό έως 200 εκατομμύρια ευρώ με έκδοση ομολόγων, τα οποία θα επιστρέψει πίσω ο μηχανισμός με 8ετη περίοδο χάριτος. Αυτή πιθανόν είναι μια πρώτη απάντηση στο αν υπάρχει ο μηχανισμός και αν έχει χρήματα, κάτι που αμφισβητείται ευθέως από τους επενδυτές. Εξάλλου τα 200 εκατομμύρια για να αποζημιώσουν 100.000 επενδυτές (όταν 2.500 ζητούσαν πριν δυο χρόνια 140 εκατομμύρια) είναι μάλλον αστείο ποσό.

Ποιες είναι οι κινήσεις
Ο κ. Λαζαράτος επισημαίνει όμως πως:

Για να ενταχθεί κάποιος επενδυτής στο μηχανισμό αυτό που τον στέλνει το ΣτΕ (εφόσον αποδεχτεί πως θα αποζημιωθεί για το 70% της αξίωσής του) θα πρέπει να παραιτηθεί από όλα τα ένδικα μέσα που τυχόν διαθέτει. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι δυο:

-Να δηλώσει - αναγγείλει στην ασφαλιστική εκκαθάριση το ύψος της απαίτησης
-Να περιμένει την επαλήθευση της αξίωσης (επαφίεται στον μηχανισμό δηλαδή )
-Να προσπαθήσει να κινήσει τον μηχανισμό και να λάβει το 70% της αποζημίωσης.

Νέες δίκες 
Τι θα γίνει όμως αν:

α) Καθυστερήσει η εκκαθάριση σε υπερβολικό χρόνο όπως πιστεύουν οι επενδυτές και όπως έχει δείξει η πρακτική μέχρι σήμερα; Ο νόμος δεν καθορίζει σαφή χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Άρα είναι ασαφής και ο χρόνος της πληρωμής αυτών των προσώπων, όπως ασαφές παραμένει αν έχει χρήματα ο μηχανισμός, ή αν αυτά επαρκούν για να πληρωθούν όλοι.

β) Δεν συμφωνεί ο επενδυτής με το ποσό που υπολογίζει ως ζημία του ο μηχανισμός; Ο μόνος δρόμος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να προσφύγει στα δικαστήρια πλέον, εγείροντας νέες αγωγές και αξιώνοντας αποζημιώσεις σε μια ατέρμονη διαδικασία. Τελικά δηλαδή, όπως φαίνεται, το ΣτΕ εξέδωσε μια απόφαση στην οποία αναφέρει πως θα πρέπει να πάνε στον μηχανισμό να αποζημιωθούν ώστε να γίνει και η διαδικασία γρήγορα αφού δεν θα υπάρξουν δίκες, αλλά είναι σχεδόν σαφές πως αυτό  άνοιξε έναν φαύλο κύκλο νέων αγωγών και δικών, ως  μόνο τρόπο άμυνας των επενδυτών. Εκτός κι αν επιλεγεί πολιτική λύση...




Απο: capital.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους