Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03/10/2018


Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Αρ.Πρωτ. -80-  ΛΑΡΥΜΝΑ 03/10/2018



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι


Το Σαββατοκύριακο που πέρασε για ακόμη μια φορά όσοι εργαζόμασταν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα γίναμε μάρτυρες:

  • Στην αίθουσα των Ηλεκτροκαμίνων ο διακόπτης του μετασχηματιστή Η/Κ 5 (44MW), από τα νερά που βάζει το δωμάτιο που στεγάζεται βραχυκύκλωσε τινάζοντας τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας και φέρνοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή εργαζομένων. Η εγκατάσταση έμεινε σταματημένη.
  • Στην ίδια αίθουσα σταμάτησε για ώρες, λόγο βροχής και το Η/Κ 4.
  • Στην ίδια αίθουσα τα καμαράκια των απομεταλλωτών και των αποσκοριωτών έγιναν μούσκεμα γιατί η κεντρική στέγη της αίθουσας... 









     αλλά και οι αυτόνομες στέγες από κάθε καμαράκι βάζουν νερά. Οι εργαζόμενοι έμειναν έξω, ο εξοπλισμός τους και τα προσωπικά τους πράγματα μουσκεύτηκαν.

  • Στο χώρο του παλιού Μηχανουργείου που στεγάζονται το Σ1 και Σ4, μπροστά στα παλιά γραφεία και στα χειριστήρια των ΠΝΟΙΜΕΞ μια μεγάλη λίμνη λασπόνερου έβαλε σε κίνδυνο εργαζόμενους, σταμάτησε εγκαταστάσεις, έστειλε τόνους λάσπης στην Θάλασσα. Ανταλλακτικά μουσκεύτηκαν, εγκαταστάσεις έμειναν σταματημένες.

  • Το κτήριο που στεγάζεται το ΣΓ και το Σ3 πλημμύρησε γιατί βάζει νερά από την στέγη. Εργαζόμενοι κινδύνεψαν, ανταλλακτικά και εργαλεία μουσκεύτηκαν.

  • Στην Α’ ΥΛΩΝ τσίγκοι από την αίθουσα ξεκόλλησαν.
  • Το λιμάνι κοκκίνισε από τα λασπόνερα, γερανιστές και συνεργεία κάνουν «μπάνιο» για να ανέβουν στους γερανούς.

  • Μέσα σε αυτήν την κατάσταση έβλεπες λίγους εργαζόμενους (γιατί έχουν κοπεί οι πρωινές κυλιόμενες βάρδιες στην συντήρηση), χωρίς εξοπλισμό και κατάλληλα μέσα ( αυτοκίνητα δεν υπήρχαν για μετακινήσεις), βουτηγμένους στην λάσπη να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν, να προσπαθούν να κρατήσουν τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία.



Τα παραπάνω είναι ενδεικτική μειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε μέσα στο εργοστάσιο. Το Συνδικάτο μας έχει καλέσει πολλές φορές τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία να παρέμβουν για να συμμορφωθεί η ΛΑΡΚΟ σε ζητήματα ασφάλειας και Υγιεινής (τελευταία επιστολή τον Αύγουστο του 2018) όμως όλοι τους σφυρίζουν αδιάφορα.



Έξω από το εργοστάσιο τα προβλήματα συνεχίστηκαν. Περιουσίες συναδέλφων καταστράφηκαν. Σε μεγάλο κομμάτι του οικισμού ΛΑΡΚΟ πήραν φωτιά ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, κάηκαν ηλεκτρικές συσκευές και δεν υπήρχε ρεύμα για τρεις ημέρες. Οι δρόμοι μπάζωσαν με το πιο επικίνδυνο την κατολίσθηση που έγινε στα Μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στο ύψος του τριβείου.



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι


Η έλλειψη υποτυπώδους υποδομής και πρόληψης δεν μας αφήνει περιθώρια να πούμε «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φταίει ο Ζορμπάς». Η συνειδητή πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής γύρω από αυτήν βάζει σε κίνδυνο συνολικά τις ζωές μας.



Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες είναι υπόλογοι απέναντι σε όλους μας. Για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη ενδιαφερόμενων για το φιλέτο της ΛΑΡΚΟ εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Επ.Σ.Σ.Ε και παράλληλα συγχωνεύουν συνεργεία. Επιδιώκουν όξυνση της κατάσταση, εφαρμόζουν το «στρατηγικό σχέδιο τους», μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους.



Πλάτη σε αυτήν την πολιτική βάζει ο Κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός όπως και να λέγεται. Συνειδητά όλο το προηγούμενο διάστημα βάστηξε τους εργαζόμενους καθηλωμένους. Δεν ενημέρωσε (παρά ότι εμείς έγκαιρα φωνάζαμε), δεν προετοίμασε (μας έλεγε επαναστάτες και ότι κινδυνολογούμε χωρίς αιτία), επέμενε και επιμένει στους διαλόγους με την ΛΑΡΚΟ ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει αναπτυχτεί αγώνας απέναντι στην κοροϊδία.



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι


Σας καλούμε να αγωνιστούμε για την υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώνει τους όρους που εργαζόμαστε (μισθολογικούς και συνθήκες εργασίας) συνολικά, που θα μπαίνει φραγμός στην υλοποίηση του «στρατηγικού σχεδίου» και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος κατά την γνώμη μας θα είναι αναποτελεσματικός, θα μετρά ήττες.



Βάση για έναν τέτοιο αγώνα είναι το Σχέδιο Επ.Σ.Σ.Ε (αυτό που αποκαλεί πότε μπακαλόχαρτο και πότε μανιφέστο ο Κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός) και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ να το υιοθετήσουν και να αγωνιστούμε σαν μια γροθιά για να υπογραφεί.



Τέλος ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι απόφαση του Δ.Σ συμμετέχουμε στην 4ωρη στάση ανά βάρδια την Πέμπτη 4/10 που έχει προκηρύξει το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ για την συγχώνευση της συντήρησης και θα κλιμακώσουμε. Απαιτούμε από την Διοίκηση να πάρει πίσω την απόφαση της γιατί μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων. Με αυτές τις τακτικές κατά το παρελθόν χύθηκε αίμα δεκάδων συναδέλφων και δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο για τα κέρδη τους.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους