Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - Συνάντηση για Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, εργατικά ατυχήματα...

Στο ηλεκτρονικό  μας ταχυδρομείο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84
ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437
ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164
somatiolarcosel@gmail.com ΛΑΡΥΜΝΑ 10/12/2018
Αρ. Πρωτ.: - 561 -
Προς:
  1. Διευθύνων Σύμβουλο Γ.Μ.Μ. Α.Ε ΛΑΡΚΟ
  2. Πρόεδρο Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ
  3. Αντιπρόεδρο Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ
  4. Διεύθυνση Σ.Ε.Λ Γ.Μ.Μ.Α.Ε ΛΑΡΚΟ
Ευρεία κοινοποίηση
Θέμα: «Αίτημα συνάντησης για Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες».

Κύριοι ,
Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/12/2018 και από την πλευρά μας αναπτύχτηκε το παραπάνω θέμα συνολικά, σας στέλνουμε την επιστολή αυτή τεκμηριώνοντας τις θέσεις, τις προτάσεις μας και ζητώντας παράλληλα άμεση συνάντηση μαζί σας για να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. 





 
Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η απόφαση σας να συγχωνευτούν τα Τμήματα Μηχανολογικής συντηρήσεις έχει ως αποτέλεσμα: 
 
1) Την συρρίκνωση του Εργατικού Δυναμικού. 2) Την καταπάτηση από την πλευρά σας του Οργανογράμματος που εσείς έχετε καταθέσει στην ΕΜΝΕ. 3) Την έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο Εργατικού Ατυχήματος. 4) Την απαξίωση του εργατικού δυναμικού που συγχωνεύεται – συρρικνώνεται – μετακινείται και των εγκαταστάσεων που συντηρεί. 5) Την συνολική σύγχυση των εργαζομένων. 6) Την αντιπαραγωγική κατεύθυνση του μέτρου σας. 7) Την υπερχρέωση της ΛΑΡΚΟ σε εργολάβους.

Μας λέτε «ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» . Από την πλευρά μας τεκμηριώνουμε την θέση μας.

Πριν την εφαρμογή του μέτρου (μέχρι τις 30/9/2018), το Σ1 και το Σ4 όπου συγχωνεύτηκαν και έγιναν και τα δυο μαζί Σ1. Το Σ2 και το Σ3 όπου συγχωνεύτηκαν και έγιναν και τα δυο μαζί Σ2, αλλά και οι εναλλασσόμενες βάρδιες των Τμημάτων Σ1, Σ2, Σ3, Σ4 και ΣΓ όπου συγχωνεύτηκαν και έγιναν όλες μαζί ΣΑΕΚ, είχαν ήδη, προ 1/10/2018, ελλείψεις εργατικού δυναμικού με βάση το οργανόγραμμα και τις απαιτήσεις των εγκαταστάσεων.

Στις ίδιες εγκαταστάσεις (αυτές δεν συρρικνωθήκαν, ούτε χώνεψε η μια την άλλη), από τις 01/10/2018 μας λέτε ότι «τώρα είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι, τα κενά καλύφθηκαν, το μέτρο είναι αποτελεσματικό, παραγωγικό, ασφαλές και συμφέρει οικονομικά».

Στην πραγματικότητα όμως. 1)Η εργασία στα ρεπό και οι υπερωρίες των εργαζομένων (μόνιμων και εργολαβιών). 2) Οι έκτακτες παρ - τάιμ προσλήψεις μέσω εργολάβου. 3) Οι άναρχες ζημιές λόγο μείωσης προληπτικής συντήρησης και ο χρόνος αποκατάστασης τους. 4)Τα εργατικά ατυχήματα. 5) Η παρουσία εργολάβου. Αυξήθηκαν.

Επιπλέον αυξήθηκε η σύγχυση από την ήδη προ 1/10/2018 μη διαχειρίσιμη κατάσταση και αυτό διότι: 1) Εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν την ίδια εργασία με διαφορετικούς μισθούς. 2) Με αναβαθμίσεις χωρίς οικονομικό αντίκρισμα ή απαξιωμένοι για 10ετιες χωρίς καμία αναβάθμιση. 3) Μέσω εργολάβου, μαζί με τους μόνιμους, με πιο διαφορετικούς μισθούς και λειψά δικαιώματα. 4) Κυρίως αυξήθηκε η σύγχυση γιατί σε αυτήν, όπως την περιγράφουμε κατάσταση, προσθέσατε την απαξίωση της προσφοράς που είχε δώσει ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά στο τμήμα που ανήκε. Αυτήν την προσφορά, την σβήσατε με μια ανακοίνωση, επιβάλλοντας του εργαζόμενου να κάνει κάτι που δεν γνωρίζει και βάζοντάς τον σε κίνδυνο κατά την ώρα εργασίας.

Συνολική επιπλέον σύγχυση σε όλους τους εργαζόμενους έχει προσφέρει η ενέργειά σας με τις ατομικές συμβάσεις και τα επιδόματα που προωθήσατε για να, εμείς λέμε, «χρυσώσετε το χάπι». Με αυτήν σας την ενέργεια πραγματικά έχετε εξοργίσει όλους τους εργαζόμενους σε μηχανολογική - ηλεκτρολογική συντήρηση και παραγωγή. Όχι γιατί δώσατε σε λίγους συναδέλφους κάποιο επίδομα, αλλά γιατί από ότι φαίνεται, προσπαθείτε να μας διασπάσετε σε κατηγορίες.

Αποτέλεσμα επίσης του μέτρου σας και έτσι όπως το επιβάλατε είναι να έρχονται σε αδιέξοδο πρακτικά καθημερινά ζητήματα.Όπως. Όταν στο ΣΑΕΚ πρέπει να λείψουν παράλληλα δυο συνάδελφοι μαζί όπου προέρχονται από το π.χ Σ.Γ ή Σ2. Πως θα καλύψετε αυτό το κενό; Με προσωρινή μετάθεση; Ποιος θα πάει στους γερανούς ή στα Η/Κ; Οι εργαζόμενοι ζητούν το υπόλοιπο των Κ.Α και εσείς τους λέτε «συνεννοηθείτε μεταξύ σας» και αυτό στους δυο τελευταίους μήνες του χρόνου όπου εφαρμόστηκε το μέτρο σας. Από 1/1/2019 που θα πιάσουμε τον χρόνο από την αρχή, τι θα γίνει; Πως θα πάρουν άδειες οι εργαζόμενοι; Και όταν θα παίρνουν Κ.Α και παράλληλα κάποιος πάρει ασθένεια, ποιος θα τους καλύπτει; Ο επικεφαλής σε κάθε βάρδια στο ΣΑΕΚ δεν ανήκει στην δύναμη της ΛΑΡΚΟ, εργάζεται μέσω εργολάβου και καλείται να διαχειριστεί εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Με ποιον τρόπο διαχειρίζεται αυτό; Υπεύθυνους εργασιών του ΣΑΕΚ έχετε ορίσει τους υπεύθυνους των τμημάτων που γίνονται οι εργασίες. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό το απόγευμα και το βράδυ όπου οι υπεύθυνοι έχουν σχολάσει; Με το τηλέφωνο το θεωρείτε ασφαλές;

Κύριοι
Ξεκινήσατε με τις καταργήσεις πρωινών κυλιόμενων βαρδιών, προχωρήσατε με τις συρρικνώσεις στην μηχανολογική συντήρηση και τώρα φτάσατε στο τμήμα των ηλεκτρονικών και της μηχανογράφησης. Τι σχέδιο έχετε;

Κάθε μέρα που περνά εμείς βλέπουμε πως όλα αυτά δεν είναι για την συνέχιση και βελτίωση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Βλέπουμε πως μέσα από αυτά τα μέτρα απαξιώνεται η «ψυχή», η «κινητήρια δύναμη», η τεχνογνωσία, η εμπειρία, ο εργαζόμενος ως μονάδα και συνολικά και αυτό έχει αντίχτυπο στις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς βλέπουμε πως η ΛΑΡΚΟ υπερχρεώνεται μέσα από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν και παραγωγή δεν παίρνει. Βλέπουμε την συμπεριφορά σας απέναντι σε εργαζόμενους που έπαθαν εργατικό ατύχημα στην ΛΑΡΚΟ ή έχουν σοβαρή ασθένεια και απλά, με την στάση σας, μας επιβεβαιώνετε, ό,τι και να μας λέτε, μια συνειδητή απαξίωση.

Από την πλευρά μας σεβόμαστε την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ. Σεβόμαστε αυτό που βγαίνει με τον ιδρώτα των εργαζομένων. Πάνω από όλα όμως σεβόμαστε την ασφάλεια στην εργασία, το δικαίωμα να γυρίζουμε σπίτια μας ακέραιοι. Σεβόμαστε το αίμα που έχει χυθεί και παλεύουμε να μην υπάρξει άλλο. Αυτό όμως δεν διασφαλίζεται «χτυπώντας ξύλο». Διασφαλίζεται παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα.

Σε αυτήν την βάση σας καλούμε να λύσετε τα παραπάνω. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου που θα δώσει λύση σε αυτά τα άμεσα ζητήματα. Δεν μπορούμε όμως να πάμε και να ερχόμαστε και να λέμε τα ίδια.

Από αυτήν την άποψη σας προτείνουμε: 1) Να επανέλθουν τα Συνεργεία, οι Βάρδιες τους, εναλλασσόμενες και πρωινές, όπως ήταν πριν τις συγχωνεύσεις. 2) Να επανδρωθούν τα Συνεργεία και τα τμήματα παραγωγής με βάση το οργανόγραμμα 3) Στο ΣΑΕΚ να παραμείνουν όσοι εργαζόμενοι θέλουν οικιοθελώς και να συμπληρωθεί, εμείς λέμε να αυξηθεί η δύναμη του, ενσωματώνοντας όλους τους εργαζόμενους από τις εργολαβίες, κάνοντας νέες προσλήψεις απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και πετώντας έξω από την ΛΑΡΚΟ τους δουλεμπόρους που την υπερχρεώνουν και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. 4) Να επανέλθουν οι δύο συνάδελφοι από το ΟΣ και ο ένας από το ΣΟ όπου μετακινήθηκαν αναγκαστικά στο ΣΓ , στα αρχικά τους Συνεργεία .Είμαστε σίγουροι πως μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά σας θα είναι κεφάλαιο για την τεχνογνωσία της ΛΑΡΚΟ και τον μέλλον της. Θα υπάρξει άμεσο οικονομικό συμφέρον για ΛΑΡΚΟ και εργαζόμενους. Μπορούμε να σας δώσουμε και να τεκμηριώσουμε όσα παραδείγματα θέλετε.

Επίσης διεκδικούμε σεβασμό στους συναδέλφους που έχουν πάθει ατύχημα ή έχουν αποκτήσει ασθένεια στην ΛΑΡΚΟ. Διεκδικούμε άμεση και στο ακέραιο αποζημίωση των μισθών που χάνουν. Πληρωμή των εξόδων που κάνουν για την θεραπεία τους. Διεκδικούμε αντικατάσταση τμήματος όπου χρειάζεται. Αν είναι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε εργολάβο να τους ενσωματώσετε άμεσα. Στην ΛΑΡΚΟ σακατεύτηκαν.

Σας καλούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ορίσετε ημερομηνία τόπο και ώρα συνάντησης όπου θα μας απαντήσετε συγκεκριμένα επί των προτάσεών μας και παρακαλούμε να μεριμνήσετε να είναι παρών και ο γιατρός εργασίας. 
 
                                            ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     Α. ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ    Π. ΠΟΛΙΤΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους