Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Στήριξη στους εργαζόμενους στη σημερινή ημερίδα (foto)

Αναδημοσίευση από lamiafm1.gr

Αναζητείται λύση που δεν θα πληγώσει οικονομικά την περιοχή και θα κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο και τις δυνατότητες της κυβέρνησης στην παρούσα φάση,οι βουλευτές της Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου,Γιώργος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας,ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος,ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός,αντιπεριφερειάρχες και αυτοδιοικητικοί Α και Β βαθμού οι πρόεδροι των ΕΚ και συνδικαλιστές.


Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά δίπλα στη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της.





Σε μια πολύ οριακή συγκυρία για την εταιρεία, ζητούμε και στηρίζουμε μια λύση. Εύκολη ή δύσκολη, αλλά λύση. Που να διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας και τις θέσεις εργασίας. Αλλά και μια νέα κατάσταση στην οποία να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, η υγεία και το περιβάλλον,τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.
Ο Δήμος Λοκρών και η τοπική κοινωνία στηρίζουν την αγώνα των εργαζομένων και έχουν εμπιστοσύνη πως το πολιτικό σύστημα της χώρας θα αναζητήσει την καλύτερη δυνατή λύση,σχολίασε ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές ο οποίος στην ομιλία του εστίασε σε 5 σημεία: 1) Ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη ΛΑΡΚΟ για να εκλείψουν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα. 2) Λήψη μέτρων περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προστασίας της δημόσιας υγείας. 3) Διατήρηση των θέσεων εργασίας για να μην πληγεί η τοπική οικονομία και να μην αυξηθεί η ανεργία. 4) Επενδύσεις στην εταιρεία για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο και τα ορυχεία. 5) Μείωση του κόστους ενέργειας με δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου για την αλλαγή από ηλεκτρισμό σε άλλο μέσο ενέργειας.

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ ένα είναι το ζητούμενο που οφείλει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή,τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Οικονόμου.
Πρέπει,σημείωσε, να βρεθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση για να εξακολουθούν οι εργαζόμενοι να έχουν ασφαλή και αξιοπρεπή απασχόληση. Και αυτό κατά την άποψη μου εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την εμπλοκή ιδιώτη στη λειτουργία της επιχείρησης.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ πρέπει να λέγεται χωρίς περιτύλιγμα,τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Θέμης Χειμάρας και συνέχισε:
Η ΛΑΡΚΟ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, νόμιμα, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.
Στο προτεινόμενο, από την Κυβέρνηση, σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία και αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αγωνιζόμαστε για τη συνέχιση της λειτουργίας της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
Μακριά από κρατισμούς και παλιές τακτικές, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ και, κυρίως, πολλές ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια ώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή στην οποία περιγράφει την κατάσταση,δείχνει τους υπαίτιους και ζητά άμεσα  μέτρα για την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών

Θέμα: Λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους
Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ε.Ε. συνεχούς πυράς που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων. Καλύπτει το 6% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 3% των παγκόσμιων αναγκών.
Η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ δίνεται ως πρώτη ύλη σε μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, προϊόν πολλαπλάσιας υπεραξίας. Από το προϊόν που πουλά η ΛΑΡΚΟ (σιδηρονικέλιο), πληρώνεται μόνο για το νικέλιο (18-23% του συνολικού τελικού προϊόντος). Το σίδερο και το κοβάλτιο (το υπόλοιπο 77- 82% του συνολικού τελικού προϊόντος) δεν πληρώνονται από τους πελάτες της.
Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της κοιτάσματα χρωμίου, όπου μαζί με το νικέλιο δημιουργούν το ανοξείδωτο χάλυβα, ο οποίος τώρα εισάγεται. Από το 1982 έχει πραγματοποιηθεί μελέτη και πείραμα με επιτυχία στη ΛΑΡΚΟ για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην εγχώρια βιομηχανία και την κάλυψη αναγκών της παραγωγής της χώρας.
Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της επιχείρησης, αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν έπληξαν την ΛΑΡΚΟ και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που εκδηλώνεται ακόμα και με καθυστέρηση της μισθοδοσίας, της καταβολής των δεδουλευμένων. 
Η ίδια αυτή αντιλαϊκή πολιτική ευθύνεται για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων προκαλώντας βαριές συνέπειες. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και δεκάδες συμβάντα και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα. 
Οι εργαζόμενοι εργάζονται σε σκληρές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες και είναι προκλητική η προσπάθεια συκοφάντησης τους και σκόπιμης ενοχοποίησης των δικαιωμάτων τους. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο έδαφος που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξετάζει τα σενάρια της πτώχευσης, της εκκαθάρισης εν λειτουργία και της ιδιωτικοποίησης ακόμα και το κλείσιμο της επιχείρησης. Κάθε σενάριο από αυτά είναι απαράδεκτο και έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής, γιατί θα πλήξει το δικαίωμα δουλειάς και το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα φουντώσει την ανεργία. Η περιοχή της Στερεάς θα μαραζώσει και θα υπονομευθούν ακόμα περισσότερο οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες. 
Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ είναι τεράστιες. Η ανάπτυξη που προβάλλουν είναι για τους λίγους, για τα μεγάλα συμφέροντα, κατά των εργαζομένων. Η συνειδητή υπονόμευση- απαξίωση της επιχείρησης στην πορεία των χρόνων κλιμακώθηκε καθώς: 
  • Με ευθύνη τους όλων των κυβερνήσεων δεν έχει κλείσει η εκκαθάριση της Παλαιάς ΛΑΡΚΟ από το 1986. Ένα δικηγορικό γραφείο, ως «εκκαθαριστής», κάνει απαιτητά και αποκομίζει όλα τα χρόνια τεράστια ποσά, εκατομμυρίων ευρώ.
  • Η ΛΑΡΚΟ διαχρονικά πλήρωνε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παραπάνω από άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και ανταγωνιστών της. Με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2006, η ήδη αυξημένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει συσσωρεύσει 300 εκατομμύρια ευρώ χρέος.
  • Την περίοδο 2005 – 2007 η ΛΑΡΚΟ καταγράφει πάνω από 400 εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη επειδή η διοίκηση που είχε διορίσει η Νέα Δημοκρατία είχε προπωλήσει το προϊόν στους πελάτες της ΛΑΡΚΟ στη μισή τιμή από τις τιμές που είχε το νικέλιο εκείνη την περίοδο  (είχε 50.000$/ton και πούλαγε 25.000$/ton).
  • Το 2009 το Κράτος ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μπήκε εγγυητής σε δάνεια που τα έχει αποπληρώσει η ΛΑΡΚΟ και το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδίδει το πρόστιμο των 135 εκατομμυρίων ευρώ, διότι η διαδικασία όπως αιτιολογείται δεν έγινε με τον “προβλεπόμενο τρόπο”, «απαγορεύοντας» παράλληλα την χρηματοδότηση της. 
Οι αιτιολογίες για την απαγόρευση της χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ είναι τουλάχιστον προσχηματικές, τη στιγμή που το Δεκέμβριο του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση από 7 κράτη- μέλη της ύψους 3,2 δις ευρώ σε κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων για να τη στηρίξει στην κούρσα του ανταγωνισμού. Άλλωστε είναι γεγονός πως με τους αποκαλούμενους αναπτυξιακούς νόμους, με χρηματοδοτήσεις και πλήθος φοροαπαλλαγές, όλες οι κυβερνήσεις διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
  • Η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατόμικων Επιχειρήσεων (Κ.Μ.Λ.Ε.) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία. 
  • Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να υπογραφεί η συμφωνημένη με την προηγούμενη διοίκηση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διασφαλίσει η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα όσες προσλήψεις χρειάζονται για να καλυφθεί στο ακέραιο το οργανόγραμμα λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
Οι Βουλευτές

Δημήτρης Κουτσούμπας
Αλεξάνδρα Παπαρήγα
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης

Μαρία Κομνηνάκα
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Μαρίνος
Νίκος Παπαναστάσης
Θανάσης Παφίλης
Λεωνίδας Στολτίδης
Μανώλης Συντυχάκης


Aπο: lamiafm1.gr


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους