Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"Γκάζια" στις αποκρατικοποιήσεις. Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας




Με τις «ευλογίες» της Γερμανίας  και υπό την πίεση της συνάντησης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρώτος στόχος είναι η οριστικοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης  που θα πρέπει να παρουσιάσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος στους ομολόγους του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παζλ  των προσώπων δεν ολοκληρώνεται εύκολα λόγω δυστοκίας πολλών προσώπων στα οποία προτάθηκε η θέση να μετάσχουν.


Η κυβέρνηση, μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει με αποφάσεις της αρμόδιας Διυπουργικής να «περάσει» στο Ταμείο όλες τις  εταιρείες και τα ακίνητα που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο νόμο αλλά και  στο μνημόνιο, ει δυνατό έχοντας ήδη βρει και εγκρίνει τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων. Η ένταξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μήνα, και γι΄ αυτό θα ελεγχθεί  η κυβέρνηση από την τρόικα που θα καταφθάσει τις ίδιες ημέρες στην Αθήνα για την επόμενη εξέταση της  ελληνικής οικονομίας.

Οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο είναι πολύ αυστηροί: με την πώληση του ΟΤΕ έως το τέλος Ιουνίου (που δεν έγινε)  έπρεπε να εισρεύσουν  400 εκατ. ευρώ. Εως το  τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να βρεθούν συνολικά  1,7 δισ.  ευρώ (με 6 πωλητήρια μεταξύ των οποίων στην  ΕΥΑΘ,  στο Ελ. Βενιζέλος,  στον ΟΠΑΠ,  στον ΟΛΠ, στο  Τ.Τ. και στα κρατικά λαχεία) ενώ το ποσό φτάνει στα 5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο  με 12 επιπλέον κινήσεις  (ΕΑΣ,  Εθνική, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Larco, ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  ΟΔΙΕ, Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ,  Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Ελληνικό Ι και Ακίνητη περιουσία Ι).

H τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση, ότι δεν θα δεχθεί άλλες καθυστερήσεις.  Το μνημόνιο άλλωστε ορίζει ως «διαρθρωτικό ορόσημο» για την εκταμίευση επόμενης δόσης  τον τριμηνιαία στόχο αποκρατικοποιήσεων.

Η πίεση των  δανειστών αλλά και το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις φάνηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες και στη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του κ. Ε. Βενιζέλου και του ομολόγου του  κ. Β. Σόιμπλε.

Επισήμως  ανακοινώθηκε ότι  είναι αναγκαία μια νέα ώθηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, με την  «ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων» και  «την πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων», ενώ σε ξεχωριστή συνάντηση με  εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών  η κυβέρνηση γνωστοποίησε  ότι «επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει».

Άλλωστε η πρώτη κίνηση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ, αυτή του ΟΤΕ, συνδέεται με γερμανική εταιρεία, ενώ ο κος Σόιμπλε έχει δημοσίως  στο παρελθόν εκφράσει το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή ιδιωτών σε ενεργειακά έργα.

 

Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας



Πηγή:www.capital.gr

Τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα δηλαδή που συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα για την ανάληψη των θέσεων. Σημειώνεται ωστόσο πως η εκλογή τους έρχεται μετά τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.
«Τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ονόματα των διορισθέντων ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας υπηρεσίας αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο και των δύο συναντήσεων του υπουργού».

Απο:capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους