Στα 30.000.000 λίτρα υπολογίζεται ότι φτάνει το αλλοδαπό τσίπουρο στην
χώρα μας, το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο, τοξικό και νοθευμένο, καθώς
περιέχει μεθανόλη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση, το
νοθεύουν με μελάσσα ή ζάχαρη, εισάγεται από Αλβανία, Βουλγαρία και άλλες
γειτονικές χώρες, βαφτίζεται «Ελληνικό» και διοχετεύεται στην αγορά,
στερεί το Ελληνικό κράτος από εκατομμύρια ευρώ, αλλά στο παράνομα
εισαγόμενο τσίπουρο...
δεν επιλέγονται τα καλά σταφύλια από αυτά που είναι
σάπια ή υπερώριμα και δεν διαχωρίζονται τα στέμφυλα από τα κοτσάνια με
αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικές ουσίες να περνούν στο τελικό προιόν
μεταξύ αυτών και μεθανόλη που προκαλεί τύφλωση, ενώ δεν διαχωρίζεται και
το πρώτο και τελευταίο μέρος της απόσταξης, οι κεφαλοουρές δηλαδή, που
επίσης περιέχουν μια σειρά από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες με σκοπό
να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες που τελικά όμως θέτουν σε κίνδυνο την
δημόσια υγεία.
Πολλές φορές επίσης, αναμιγνύουν τα στέμφυλα με μελάσσα ή ζάχαρη οπότε
παράγουν νοθευμένο προϊόν και στις περισσότερες περιπτώσεις
χρησιμοποιούν αποστακτήρες που είναι ακατάλληλοι χάλκινοι μη
επικασσιτερωμένοι ή παλαιωμένοι με αποτέλεσμα μια σειρά από τοξικά
μέταλλα να περνούν στο τσίπουρο.
Και το χειρότερο, είναι συσκευασμένο σε πλαστικές φιάλες που
απαγορεύεται απο τον νόμο, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι τοξικές και
επικίνδυνες ουσίες μεταφέρονται απο το πλαστικό στο τσίπουρο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οίνου και
Ποτών, πάνω από 20.000.000 λίτρα τσίπουρου εισάγονται παράνομα στην
Ελλάδα απο Αλβανία, Βουλγαρία κυρίως και κυκλοφορούν αφού βαφτισθούν
ελληνικά και το κράτος για κάθε λίτρο χύμα τσίπουρου πρέπει εισπράττει
περίπου 60 λεπτά, ενώ εάν πωλείται ως εμφιαλωμένο ο φόρος είναι περίπου
5,5 ευρώ!
«Το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και αδιαφορεί πλήρως τόσο
για την απώλεια εισπράξεων όσο και για την υγεία των καταναλωτών, καθώς
ενδιαφέρεται μόνο για να περιορίζει τους μισθούς και τις συντάξεις και
οχι να εισπράττει φορολογητέα ύλη και να προστατεύει την δημόσια υγεία»
δηλώνει ο πρ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν. Κατσαρός, αποδεικνύοντας την
ανυπαρξία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών αποδεικνύεται από
τρανταχτά γεγονότα…
Στα καταστήματα πωλείται χύμα τσίπουρο σε πλαστικά μπουκάλια, χωρίς
επισήμανση του τόπου παραγωγής, το όνομα ιδιοκτήτη, την διεύθυνση κ.α ,
άρα παράνομα συσκευασμένο προιόν και όχι χύμα με αποτέλεσμα να χάνει το
κράτος περίπου 5 ευρώ σε κάθε μπουκάλι και να μην προστατεύεται την
υγεία των καταναλωτών ..
Οι λεγόμενοι 48ωροι ή διήμεροι έχουν δικαίωμα να πωλούν το τσίπουρο που
παράγουν ως χύμα στην περιοχή τους την εγκεκριμένη από το κράτος
ποσότητα βάσει της στρεμματικής απόδοσης του αμπελώνα, όμως κανένας
έλεγχος δεν γίνεται, με αποτέλεσμα η παρανομία να οργιάζει…
Οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια του χύμα τσίπουρου είναι
ανύπαρκτοι, το ίδιο και οι έλεγχοι προέλευσης παρά τις συνεχείς
καταγγελίες!
Aπο: thiva-press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου