Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ο χαλκός ξεκινά το 2011 με νέο ιστορικό υψηλό

Η τιμή του χαλκού χτύπησε νέο ιστορικό υψηλό κλείνοντας ένα χρόνο στη διάρκεια του οποίου όλα τα βιομηχανικά μέταλλα ανατιμήθηκαν σημαντικά (π.χ. το νικέλιο ανατιμήθηκε 55% το 2010).

Η τιμή του χαλκού έπιασε την υψηλότερη τιμή των 9.632 δολ. ανά μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου πριν υποχωρήσει ελαφρά η τιμή του. Το 2010 η τιμή του χαλκού αυξήθηκε 30% με το μισό της ανόδου να συντελείται τον Δεκέμβριο.
Το ράλι στη τιμή του χαλκού προήλθε από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων των περισσότερων χωρών. Η ζήτηση για χαλκό και άλλα βιομηχανικά μέταλλα υπερβαίνει την προσφορά, καθώς η βιομηχανική παραγωγή από τις αναδυόμενες οικονομίες ξεπερνά τα προ της κρίσης επίπεδά της.
Η μεταποίηση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (σύμφωνα με τελευταία στοιχεία) αυξάνεται επίσης. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι προσδοκώμενες μελλοντικές τιμές του χαλκού υποδηλώνουν συνέχεια στην βραχυχρόνια άνοδό τους μέσα στο 2011.
Τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού έχουν μειωθεί κατά το 1/3 φέτος και οι έμποροι εκτιμούν πως με την προσφορά τόσο σφιχτή οι τιμές μπορεί να αυξηθούν ακόμη ταχύτερα αν συνεχισθεί η ανάκαμψη. Μόνη εξαίρεση στην τάση είναι η Κίνα η οποία είχε αυξήσει πολύ τα αποθέματά της από το 2009, αν και αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει τους προσεχείς μήνες.
Σημειώνεται πως την τιμή του μετάλλου υποβοήθησε η εξασθένιση του δολαρίου έναντι του ευρώ και ιδίως έναντι του γιουάν.
Aπο:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους