Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Εγκλημα με Λάρκο!

Λίγο πριν από το λουκέτο βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πέμπτη παραγωγός στον κόσμο, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η πολυετής σύμβαση που είχε υπογράψει η εταιρία με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση της μονάδας στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.
 Η διοίκηση της εταιρίας έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι είναι κερδοφόρα, ενώ εμφανίζει λειτουργικές ζημιές και έχει συσσωρευμένες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων από το 2009 εξαιτίας επενδυτικών αστοχιών των τότε επικεφαλής.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα πολιτικά κόμματα εμφανίστηκαν χθες να ανησυχούν για το μέλλον της εταιρίας, ενώ όλοι γνώριζαν ότι η σύμβαση λήγει και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στην παράτασή της, μολονότι ανακοίνωσε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και προσέλαβε τρεις συμβούλους! Αλλά και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, υπό τον Κ. Μητρόπουλο, που συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των περίπου 1.800 εργαζομένων (μόνιμοι και περιστασιακοί) ανακάλυψε με καθυστέρηση ότι η σύμβαση του 1976 δεν ανανεώθηκε και ότι η εταιρία δεν πωλείται γιατί ουδείς θα επενδύσει σε ένα «κουφάρι».

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ελέγχει
σήμερα το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, ενώ το 33,4% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο 11,4% στη ΔΕΗ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ υποστήριζαν χθες ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη μεταβίβαση σε ιδιώτες έως το τέλος Ιουνίου. Μια ανακοίνωση του Ταμείου τούς προσγείωσε απότομα. Η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να πωληθεί γιατί, εκτός από το πρόβλημα με τη σύμβαση και τις συσσωρευμένες ζημιές, έχει ένα ακόμη ζήτημα: Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει αν η εταιρία έχει εισπράξει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες οφείλει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, το Ταμείο δεν μπορεί εκ του νόμου να χρηματοδοτεί μια ζημιογόνο εταιρία.

Ολα δείχνουν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα θα μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η χώρα που έβαλε λουκέτο σε ένα παγκόσμιο μονοπώλιο! Εκτός κι αν η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη, όπως θεωρούν κάποιοι κακεντρεχείς.


Φώτης Κόλλιας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΑΡΚΙΚΑ ΝΕΑ - Οι ειδήσεις σε τίτλους